Toerisme uit het buitenland keert terug naar Jeruzalem

Langzaam herstelt het toerisme naar Jeruzalem zich. Conflicten noch protesten kunnen de wereldwijde belangstelling voor de stad temperen.

Door Tazpit Press Service (TPS) | | Onderwerpen: Jeruzalem, toerisme
Jeruzalemdag op 18 mei 2023 bij de Klaagmuur in de Oude Stad van Jeruzalem. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Buitenlandse toeristen stromen weer massaal naar de Israëlische hoofdstad, maar het aantal bezoekers is nog niet terug op het niveau van voor Corona, volgens een rapport dat woensdag, een dag voor Jeruzalemdag, werd vrijgegeven.

Het 37e Jerusalem Statistical Yearbook van het Jerusalem Institute for Policy Research geeft een uitgebreid beeld van de situatie in de stad.

Vorig jaar verdubbelde het aantal internationale bezoekers ten opzichte van 2021, en de kamerbezetting in de hotels van de stad bedroeg in 2022 55%, tegenover slechts 22% het jaar daarvoor. In 2019, vóór de pandemie, bedroeg de bezetting echter 72%.

De hotelinkomsten bedroegen vorig jaar 2 miljard shekels (549 miljoen euro), een stijging van 181% ten opzichte van 2021, maar nog steeds ruim onder het record van 2,5 miljard shekels (686 miljoen euro) van 2019.

Jeruzalem was de populairste bestemming voor buitenlandse bezoekers aan Israël in 2022, goed voor 34% van de overnachtingen, maar was veel minder populair bij Israëli’s, goed voor slechts 8% van de overnachtingen, vergeleken met 42% voor Eilat, 11% voor de Dode Zee en 8% voor Tel Aviv.

“Na drie moeilijke jaren waarin Covid-19 het toerisme in de stad verwoestte, is het bemoedigend te zien dat Jeruzalem geleidelijk terugkeert naar het activiteitenniveau van voor de uitbraak van de pandemie,” zei dr. David Koren, uitvoerend directeur van het Jerusalem Institute for Policy Research.

Donderdag vierde Jeruzalem de 56e verjaardag van de hereniging in de Zesdaagse Oorlog van 1967 met feestelijke evenementen in de hoofdstad, waaronder de jaarlijkse vlaggenmars door de Oude Stad.

“Jeruzalem bevindt zich midden in een revolutionaire verandering die nu al voelbaar is: de stad bloeit en groeit, en de economie en het toerisme nemen toe,” zei de Jeruzalemse burgemeester Moshe Lion.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox