Ter nagedachtenis aan Malki

Een gebroken vader herinnert zich de dag dat zijn dochter werd opgeblazen bij een zelfmoordaanslag in Jeruzalem nog maar al te goed.

Door Charles Gardner | | Onderwerpen: Jeruzalem, terreur
Malki Roth (links) met haar moeder Frimet vlak voor Pesach 2001, het jaar dat Malki zo tragisch stierf. Foto: Uit het familiearchief

Het grotendeels onvertelde verhaal van Joodse mensen die slachtoffer zijn geworden van terreur in hun eigen land blijft de focus van een Britse fotograaf.

Opgestaan uit de as van de Holocaust 75 jaar geleden, was Israël bedoeld als een veilige haven voor doelen van antisemitisme. Maar Jennie Milne, een docente fotografie in Aberdeen, Schotland, heeft ontdekt dat dit verre van het geval is, zoals zij deelde op een Zoom-conferentie die werd georganiseerd door Glasgow Friends of Israel.

Nadat zij had geleerd dat sommige van haar eigen voorouders in de concentratiekampen waren omgekomen, was zij geschokt toen zij ontdekte dat sindsdien duizenden Israëli’s zijn omgekomen door de handen van Palestijnse terroristen.

Een van de deelnemers aan de conferentie was Arnold Roth, wiens mooie 15-jarige dochter Malki op 9 augustus 2001 in het centrum van Jeruzalem door een zelfmoordterrorist werd opgeblazen.

Het is schokkend dat het meesterbrein achter deze gruweldaad, waarbij 15 doden en 130 gewonden vielen, vandaag de dag een beroemdheid in de media is in buurland Jordanië, nadat hij heeft geprofiteerd van een gevangenenruil. Ahlam Tamimi presenteerde vijf jaar lang een wekelijks televisieprogramma vanuit Amman, en blijft een invloedrijke figuur in de Arabische wereld, ondanks de beschuldiging van terreur in Washington. (Malki had de Amerikaanse nationaliteit en dat was de factor die de aanleiding vormde voor haar tot dusverre verijdelde vervolging).

Ik heb begrepen dat Ahlam ten tijde van het bloedbad nieuwslezeres was in Ramallah, waar de Palestijnse Autoriteit haar hoofdkwartier heeft, en dat zij op het nieuws over de gruweldaad reageerde met het prijzen van Allah!

Terwijl hij Jennie’s belangrijke dienst aan het Joodse volk erkende, herinnerde Arnold aan het verwoestende verlies van zijn dochter, die achter de toonbank van een druk pizzarestaurant stond toen de bom, verborgen in een gitaarkoffer, ontplofte.

Malki was met haar vriendin Michal op weg naar een planningsbijeenkomst voor een zomerkamp, toen de meisjes besloten even te stoppen voor een drankje en een stuk pizza. Volgens een rapport plaatste de terrorist zichzelf en de gitaarkoffer met de bom naast de twee meisjes. Malki was een sms aan het typen toen het apparaat afging.

Als blijvend gedenkteken voor hun geliefde dochter hebben Arnold en zijn vrouw Frimet de Malki Foundation opgericht, die kinderen met een ernstige handicap uit alle delen van de Israëlische samenleving ondersteunt. Hun jongste kind, waar Malki dol op was, werd op éénjarige leeftijd ernstig gehandicapt.

Arnold Roth in Jeruzalem. Hij en zijn vrouw Frimet houden de herinnering aan Malki levend door gehandicapte Israëlische jongeren te helpen.

Arnold Roth in Jeruzalem, oktober 2018. Hij en zijn vrouw Frimet houden de herinnering aan Malki levend door gehandicapte Israëlische jongeren te helpen. Foto: Jennie Milne

Het was de moord in haar eigen slaapkamer van de 13-jarige Hallel Ariel in 2016 die Jennie ertoe aanzette om er iets aan te doen, door het bewustzijn te vergroten door middel van een fototentoonstelling van enkele van de slachtoffers, nu ook een boek getiteld Do you know my name? De tentoonstelling werd eerst gehouden in Zuid-Londen en is nu ook elders te zien.

Ook de in Londen geboren Steve Bloomberg, die in 1982 naar Israël emigreerde en wiens leven werd verscheurd toen terroristen, eveneens in 2001, het vuur openden op zijn auto, waarbij zijn zwangere vrouw Tehiya om het leven kwam en hij en zijn dochter Tzipi, toen 16, vanaf hun middel verlamd raakten, namen deel aan de Zoom-conferentie.

Ook Steve is een pleitbezorger voor gehandicapten geworden, en Tzipi is een volleerde sportster die deelneemt aan internationale skiwedstrijden.

Naast de meer dan 3.000 mensen die zijn omgekomen bij terroristische aanslagen op Israëlisch grondgebied sinds de oprichting van de staat in 1948, zijn er nog eens 25.000 mensen gewond en verminkt geraakt.

“Er komt maar geen einde aan de slachtoffers,” zei Jennie. “Afgelopen maandag overleed er één en dit jaar zijn er al 17 mensen vermoord.”

Een 55-jarige toegewijde christen en moeder van negen kinderen, legde ze uit: “Mijn bedoeling met het fotograferen van de overlevenden was om een punt van verbinding met mensen in het Verenigd Koninkrijk te creëren, om hun verhalen in het licht te brengen, om de slachtoffers te herdenken en te eren en om bij hun families te staan. Ik wil het verhaal ter discussie stellen dat dergelijke moorden probeert te rechtvaardigen en ons eraan herinneren dat ‘Nooit meer’ ook joodse levens in Israël omvat.”

Ze voegde eraan toe: “Wij in de kerk hebben een verantwoordelijkheid tegenover het Joodse volk, vooral gezien de Schrift.”

Zie voor meer informatie over Jennie’s onderzoek haar website: https://www.fragmentsthatremain.co.uk

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox