Tel Aviv staat op tweede plaats in wereldwijd ecosysteem van Clean-Tech

De stad Tel Aviv is Londen, Stockholm en Los Angeles voorbijgestreefd bij de ontwikkeling van technologieën die het milieu duurzamer zullen maken en wordt nu beschouwd als leidend op het gebied van innovatie ten behoeve van schone technologie.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Israel, technologie
Tel Aviv Foto: Shutterstock

Tel Aviv staat op de tweede plaats na het befaamde Silicon Valley in Noord-Californië, in de nieuwste rapportage van onderzoeksbureau Startup Genome, dat handelt over ‘s werelds beste clean-tech ecosystemen. Clean-tech is een aanduiding van schone technologie en verwijst naar verschillende technologieën die gericht zijn op een duurzamer milieu. Het is de eerste keer sinds 2012 dat Tel Aviv zo hoog in de rangorde staat en zowel Londen als Los Angeles inhaalt, die beide in de top vijf van de lijst van clean tech-ecosystemen staan.

“Tel Aviv mag dan bescheiden van omvang zijn, maar de Israëlische hightech-hoofdstad is een van ‘s werelds meest toonaangevende steden voor innovatie en technologie, benadrukte Startup Genome. Bovendien kent de stad Tel Aviv het hoogste percentage startups, gerelateerd aan haar inwonertal, ter wereld, met één startup op elke 154 inwoners van de stad, 2750 startups in totaal.

Startup Genome licht Israëls innovatiesuccessen uit op het gebied van duurzaamheid, waaronder landbouw, afvalbeheer, schone energie en waterzuivering. Israël is het enige land in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA) dat in de top 25 staat.

“Tel Aviv heeft een enorme groei en volwassenheid laten zien, met veel startups die intussen op het gebied van opschalings-activiteiten, eenmansbedrijven en beursgenoteerde bedrijven zijn geworden”, verklaart Yifat Oron in het rapport van Startup Genome. Oron is de senior managing director van Blackstone en hoofd van het kantoor van deze firma in Tel Aviv. Oron geeft leiding aan de groei- en technologie-investeringen van Blackstone in Israël, voor Blackstone Growth (BXG), en assisteert deze onderneming bij andere investeringsprojecten. “Als toonaangevende wereldwijde beleggingsonderneming zijn wij enthousiast over de mogelijkheden in een van ‘s werelds meest dynamische en innovatieve markten”.

Israel’s Startup City is de thuisbasis van 115 buitenlandse onderzoeks- en ontwikkelingscentra, waaronder een groot aantal multinationale bedrijven, die de stad gebruiken als thuisbasis voor hun innovatie. Bekende techreuzen als Google, Microsoft, Facebook, Amazon en Apple, maar ook Nike, Mastercard, Ford, booking.com en Bosch, komen naar Tel Aviv voor haar hoogwaardige Israëlische getalenteerde inwoners  en haar ondernemingsgeest. Zij profiteren van de hoge begrotingsposten van het land voor onderzoek en ontwikkeling – Israël kent het op één na hoogste percentage Onderzoek & Ontwikkeling-uitgaven per hoofd van de bevolking ter wereld.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox