Tacheles met Aviel – Wat heeft het klimaat met Hamas te maken?

Ik zeg wat ik wil, open en eerlijk. Kan iemand mij uitleggen wat het meisje of de dame Greta Thunberg uit het hoge noorden van Israël wil?

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Palestijnen, klimaat
De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (R) omhelst activiste Sahar Shirzad (L), op het podium tijdens een mars voor klimaat en rechtvaardigheid in Amsterdam, 12 november 2023. Foto: EPA-EFE/ROBIN UTRECHT

Iedereen kent Greta Thunberg als klimaatactiviste die onder andere het initiatief nam tot de “Schoolstakingen voor het Klimaat”, die uiteindelijk uitgroeiden tot de wereldwijde beweging “Fridays for Future”. Met de schoolstakingen wilde Greta Zweden overhalen om het klimaatakkoord van Parijs na te leven. Bij de laatste klimaatstaking in Amsterdam op 12 november schreeuwde Greta vanaf het podium “Geen klimaatrechtvaardigheid op bezet land” en gaf ze Israël tijdens de klimaatstaking de schuld van al het kwaad in het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Afgelopen donderdag nam de Zweedse klimaatactiviste, of beter gezegd de “militante vrouw uit het noorden”, deel aan een pro-Palestijnse demonstratie in Stockholm. Tijdens de demonstratie werd Greta gefilmd terwijl ze samen met alle deelnemers “Vernietig het zionisme” scandeerde. Wat heeft het klimaat te maken met Hamas en Palestina? Niets! Maar zodra Israël erbij betrokken is, ontploft het klimaat en is de klimaatactivist weer helemaal terug. Achteraf kon je zien dat het protest werd geleid door drie moslimimmigranten die met PLO-vlaggen zwaaiden. Greta draagt de laatste weken ook vaker de Palestijnse hoofddoek Kufiya om haar nek, een teken van solidariteit met de Palestijnen.

Natuurlijk kan ik niet iedereen vragen om de kant van Israël te kiezen, maar mensen in een publieke positie zoals Greta Thunberg kunnen beter hun mond houden dan iets zeggen waar ze niets vanaf weten. Net zoals ik weinig weet over de wereldwijde klimaatdreiging en het milieubeleid, weet ik zeker dat Greta net zo weinig weet over het Israëlisch-Palestijnse conflict. Maar ze praat, want de jongere generatie denkt alles beter te weten, en bovendien leeft ze in een liberale omgeving die fundamenteel progressief en anti-Israëlisch is. Dat is ook hun goed recht, iedereen heeft de vrijheid om zijn eigen mening te vormen.

Klimaatdemo met Palestijnse sjaal. Foto: Shutterstock

Kort na de aanval van de barbaarse Hamas-terroristen op 7 oktober tweette Greta dat ze volledig aan de kant van de Palestijnen in Gaza stond. Ze veroordeelde het bloedbad in Israël niet. Als vertegenwoordiger van de internationale klimaatbeschermingsbeweging en de jongste persoon ooit die door het Amerikaanse tijdschrift Time werd uitgeroepen tot “Persoon van het Jaar”, zei ze geen woord over de Israëlische slachtoffers. Baby’s, kinderen, moeders en vrouwen werden afgeslacht op de Black Sabbath in Israël en de Scandinavische klimaatdame zei er geen woord over. Volgens Forbes is ze een van de 100 invloedrijkste vrouwen ter wereld. Twee weken na de aanval op Israël tweette Greta op de 270e dag van het Climate Kids protest dat deze week in het teken stond van solidariteit met Gaza. “Vandaag staken we in solidariteit met Palestina en Gaza. De wereld moet zijn stem verheffen en een onmiddellijk staakt-het-vuren eisen, gerechtigheid en vrijheid voor de Palestijnen en alle getroffen burgers”. Voor Greta Thunberg telt alleen solidariteit met Gaza.

Dit doet me denken aan hoe de Amerikaanse president Donald Trump zo’n vier jaar geleden de jonge klimaatactiviste Greta Thunberg bestookte met tweets dat de “16-jarige Zweedse die demonstranten over de hele wereld heeft geïnspireerd, moeite heeft om met haar agressie om te gaan”. In reactie op een tweet waarin hij Thunberg feliciteerde met haar benoeming tot Persoon van het Jaar, voegde Trump eraan toe: “Zo belachelijk. Greta moet aan haar woedebeheersing werken en dan een goede ouderwetse film gaan kijken met een vriend! Chill Greta, chill!

Foto: Shutterstock

Greta Thunberg is een rolmodel voor veel mensen in de vrije wereld, vaak jonge mensen die zich totaal niet bewust zijn van het Israëlisch-Palestijnse conflict in het Midden-Oosten, maar Israël instinctief veroordelen als de negatieve kant van het conflict. In hun ogen vechten de Palestijnen voor hun vrijheid en daarom moeten de Palestijnen worden gesteund en niet de democratische staat Israël. Daartoe zijn ze bereid om de Palestijnse terreur te negeren en alleen de Palestijnse strijd voor bevrijding te zien. Maar juist de waarden die Greta en haar vrienden voorstaan, zoals democratie, vrijheid van meningsuiting en gelijke rechten voor iedereen, bevinden zich hier in Israël.

Israëls historische en Bijbelse verleden past ook niet in hun politieke en sociale denken. Hoe kun je mensen ervan overtuigen dat Israël een Bijbels recht heeft om in dit land te wonen? Voor Greta en co. hebben de Joden het land van de Palestijnen gestolen en daarom schreeuwen Greta en haar vrienden meteen tegen Israël. Zodra het wereldklimaat en de Palestijnen in de problemen komen, worden Greta en haar vrienden boos op Israël.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox