Tacheles met Aviel – terroristen in onderbroeken

Ik spreek mijn mening open en eerlijk uit. Op het eerste gezicht zien gearresteerde mannen in onderbroeken er vernederend uit, maar niet als het terroristen in onderbroeken zijn.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Hamas, Tacheles met Aviel, Gazastrook
Publicatie onder artikel 27a van de Auteurswet

Honderden Hamas-terroristen hebben zich de afgelopen dagen met opgeheven handen overgegeven in verschillende gebieden van de Gazastrook. Een massale overgave. Zonder kleren, alleen in hun onderbroek, staan de mannen omringd door Israëlische soldaten met hun armen omhoog en hun ID-kaarten in hun handen. Elders zitten de gearresteerden achter elkaar op straat tussen het puin met blinddoeken om en hun handen vastgebonden. Of vrachtwagens van het Israëlische leger vervoeren de gearresteerden naar afgesloten zones waar iedereen wordt ondervraagd. Degenen die geen terrorist zijn worden vrijgelaten – en geloof me, Israël heeft zijn biometrische technieken en andere middelen om dit precies vast te stellen. Toegegeven, dit zijn dramatische foto’s, vernederende en zielige foto’s. Ik weet zeker dat veel van onze lezers er ook zo over denken. En ik wil jullie daar graag op aanspreken.

Nee, vanuit mijn standpunt doen we niet iets onmenselijks of spottends. Alles heeft zijn reden. Ten eerste leven we in een andere regio en ten tweede hebben we te maken met een nieuwe situatie. Ter herinnering: de barbaarse Hamas-terroristen gaven Israëlische burgers niet het voorrecht om zich op 7 oktober tot op hun onderbroek uit te kleden en zich met hun handen omhoog over te geven. Nee, alles wat bewoog, baby’s, kinderen, moeders, vrouwen, jongeren in de partij, soldaten, volwassenen en zelfs huisdieren werden afgeslacht. Ik heb nog nooit een foto gezien van Israëliërs die met hun handen omhoog voor terroristen stonden. Vanuit dit oogpunt zijn Israëlische soldaten al barmhartig als potentiële terroristen voor hen in hun onderbroek staan.

Maar in het buitenland worden deze foto’s vaak verkeerd begrepen en geïnterpreteerd als vernederend, zelfs onder christenen. Als de overgrote meerderheid van de christenen medeleven voelde voor het Joodse volk in Sion op Zwarte Sjabbat, dan doen zulke foto’s dat medeleven voor Israël langzaam maar zeker bekoelen. Christenen verliezen hun geduld met het Israëlisch-Palestijnse conflict. “Het is gewoon één groot gezeur.” Deze christenen staan noch aan de kant van Israël, noch aan de kant van de Palestijnen. Ze komen vaak alleen op voor hun broeders en zusters in Jezus Christus die zowel in Israël als in de Gazastrook wonen. Met hun zoete neutraliteit denken deze christenen dat ze nog heiliger en geloviger zijn, maar ze vergeten dat zelfs de God van de Bijbel niet neutraal was. De God van Abraham, Izaäk en Jakob stond altijd aan de kant van Zijn volk. Dat Hij Zijn volk van tijd tot tijd strafte is een andere zaak, maar God deed het juiste en hield de wereld of Zichzelf niet voor de gek. Christenen meten Israël naar hun christelijke, humane en lieve ideeën, die vaak niets met de werkelijkheid te maken hebben en zeker niet met de Bijbel.

Deze Palestijnen in hun onderbroek in het centrum van Gaza, in Jabaliya of in Khan Younis zijn niet onschuldig. Ofwel probeerden ze twee maanden geleden Israël te vernietigen, ofwel juichten ze de terroristen toe voor het “heroïsche bloedbad” in het zuiden. Ik weet zeker dat je je de films en foto’s herinnert. En degenen die niet gezondigd hebben, worden door de Israëlische strijdkrachten vrijgelaten na ondervraging. Ja, in de wereld waarin we leven, is het een voorrecht om niet automatisch neergeschoten te worden uit blinde haat, alleen maar omdat het Palestijnen zijn. De Hamas-terroristen waren als leeuwen voor Israëlische baby’s, kinderen en vrouwen, maar voor Israëlische soldaten zijn ze als konijnen. In de Arabische wereld zijn de media geschokt door de foto’s van overgegeven Hamas-terroristen en zijn ze op zoek naar de leeuw die vroeger alleen maar brulde en nu niet meer te vinden is. Het is ook waar dat mensen in het land twisten over de mate waarin deze foto’s het imago van Israël helpen in de ogen van de wereld of dat dit meer een soort zelfgenoegzaamheid is voor de Israëlische samenleving.

Israël heeft een nieuw pamflet gedropt dat de spot lijkt te drijven met het leiderschap van Hamas en een bekend Arabisch spreekwoord voorschrijft: “Een leeuw in vrede, een konijn in oorlog.” Met andere woorden, in de strijd zijn Hamas-terroristen lafaards!

De terroristen die zich de afgelopen dagen hebben overgegeven aan de Israëlische strijdkrachten, zeiden in hun verhoren dat ze zich overgaven omdat ze het contact met de leiding hadden verloren en niet wisten wat ze moesten doen, dus hadden ze geen andere keuze. Israël ziet dit als de eerste ineenstorting van het leiderschap en de controle van Hamas na het grondoffensief in de zuidelijke strook bij Khan Younis. De eerste veranderingen in het gedragspatroon van de terroristische leiding kunnen ook worden waargenomen. Volgens Israëlische veiligheidsbronnen wijst dit erop dat de Hamasleiding in Khan Younis voorrang geeft aan haar persoonlijke overleving en dus alle terroristen in het veld in de steek laat.

Als veiligheidsmaatregel moeten de gearresteerde Palestijnen zich uitkleden tot op hun onderbroek, omdat jarenlange ervaring heeft uitgewezen dat Palestijnse terroristen zichzelf hebben opgeblazen met bomgordels die onder hun kleding verborgen waren toen ze werden benaderd door Israëlische soldaten. Niet om redenen van verloedering, maar puur technisch, om veiligheidsredenen. Nu kun je je natuurlijk afvragen waarom deze foto’s openbaar moeten worden gemaakt. Dit is onderdeel van de psychologische strijd in de oorlog met Hamas. Deze foto’s bereiken ook de Palestijnse netwerken en media en creëren een gevoel van verslagenheid en wanhoop onder de Palestijnse bevolking. Gelovige christenen bekritiseren dit ook en zeggen dat zulk schandelijk gedrag tegenover de Palestijnen niet nodig is. Ik schrijf dit omdat ik zulke mensen ken. Zij vinden het niet “christelijk” en gepast als vijanden in een oorlog zo worden behandeld.

Ze beoordelen het gedrag van Israël volgens hun “christelijke normen” en in dit geval verliest Israël heel wat punten. Nu hoor ik al klachten in christelijke kringen over “waarom Israël zo meedogenloos, buitensporig en gewelddadig opereert in Gaza en de Palestijnse burgerbevolking collectief straft”. Israël straft niemand, Israël verdedigt zichzelf! En als iemand betere suggesties heeft, dan moet hij die eerst aan Israël laten zien. In theorie is alles makkelijker te denken en te zeggen. Vooral van een afstandje, op de gezellige en besneeuwde kerstmarkten, weet je vaak alles beter. Weet je hoeveel Israëli’s van deze kerstmarkten in Europa houden? Weet je hoeveel Israëli’s deze winter het skiseizoen missen in Zillertal, de Dolomieten, Val Tourens of St. Moritz?

Veel van de jonge soldaten en reservisten zitten in deze tijd van het jaar meestal al in de bergen en suizen de pistes af, inclusief ikzelf en mijn familie en vrienden. In de winter zijn de skipistes overvol met Israëli’s, maar dit jaar niet. Geloof me, tussen oorlog en skiën zou iedereen kiezen voor een skivakantie in de Alpen. Maar alles heeft zijn tijd, nu is het oorlog en skiën moet wachten tot Hamas is vernietigd. Tegen iedereen die ongeduldig is met Israël omdat alles er zo slecht uitziet in de media, zeg ik: heb geduld. Geloof me, we willen dat alles snel voorbij is en dat we in vrede leven. Maar één ding is zeker, de ethiek en het gedrag van Israël in oorlogen is iets wat geen enkele andere natie zo snel kan imiteren. Ik zeg dat niet om op te scheppen, maar uit eigen ervaring. Maar soms – zoals nu – hebben we geen andere keus en moeten we harder optreden, maar alles binnen het kader van de Bijbelse oorlogswetten: “Wanneer u ten strijde trekt tegen uw vijanden, en u ziet paarden en strijdwagens, een volk dat groter is dan u, wees dan niet bevreesd voor hen. Want de HEERE, uw God, Die u uit het land Egypte heeft geleid, is met u.” (Deuteronomium 20:1) En als de Bijbelse oorlogen niet “christelijk” genoeg voor je waren, dan heb je waarschijnlijk een beetje een probleem met de Bijbel.

IDF reageert

De kritiek op de terroristen in hun onderbroek werd opgemerkt door het Israëlische leger. Ze lijken zich te hebben gerealiseerd dat deze beelden de reputatie van het leger kunnen schaden. Even later waren er ook foto’s van gearresteerde verdachten, dit keer gekleed.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox