Tacheles met Aviel – staan Washington en Jeruzalem op het punt van knallen?

Ik zeg wat ik denk, openlijk en onomwonden. “Washington zal zijn betrekkingen met Jeruzalem moeten heroverwegen”, schreef de Amerikaanse krant New York Times.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Verenigde Staten, Tacheles met Aviel
Demonstranten tegen justitiële hervormingen protesteren voor het veldkantoor van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv, 11 juli 2023. Foto: Chaim Goldberg/Flash90

De Amerikaanse president Joe Biden zei in een televisie-interview met CNN dat “de regering in Jeruzalem onder Benjamin Netanyahu te extreem is. Itamar Ben-Gvir en Betzalel Smotrich maken deel uit van het probleem op de Westelijke Jordaanoever”.

Vanuit Amerikaans oogpunt is er niets mis met Israël onder deze regering. En in Jeruzalem wordt alles gebagatelliseerd door de regering. Daarom waarschuwen verschillende kranten en experts voor een explosie tussen Jeruzalem en Washington. In hoeverre kan Jeruzalem toestaan dat buitenlandse regeringen zich ermee bemoeien?

NY Times-columnist Thomas Friedman waarschuwde in zijn commentaar dat “de huidige regering in Jeruzalem bereid is om een burgeroorlog in Israël te riskeren”. Bovendien brengt de regering in Jeruzalem volgens Friedman de gemeenschappelijke belangen van de landen in gevaar. Thomas Friedman is zelf Joods en een vooraanstaand politiek commentator in de Amerikaanse media.

Hij uitte in zijn column harde kritiek op de controversiële wetshervormingen en stelde dat Washington zijn relatie met Israël al aan het heroverwegen is. In Jeruzalem werd dit gebagatelliseerd en een hoge ambtenaar legde uit dat dit normaal was en in het verleden al verschillende keren was gebeurd. “De regering Ford heroverwoog haar relatie met de regering van Itzchak Rabin. De Reagan-regering heroverwoog haar relaties met de regering van Menachem Begin. De regering Bush deed hetzelfde met de regering van Itzchak Shamir. En de regering Bush Jr. deed hetzelfde met de regeringen van Ehud Barak en Ariel Sharon.”

Zoals in het bijbelse verleden, zo is Israël vandaag afhankelijk van grote machten. Koning Manasse in het zuidelijke koninkrijk Juda bleef tijdens zijn 55-jarige regering altijd een trouwe vazal van de Assyrische grootmacht en garandeerde zo politieke stabiliteit. Koning Achab van het koninkrijk Israël was een getalenteerde en succesvolle koning die zich inspande om zijn koninkrijk in het noorden te versterken en te vestigen.

De Bijbel veroordeelt koning Achab als iemand die kwaad deed in de ogen van God, maar zijn berouw stelde de goddelijke straf uit. Vondsten van archeologische opgravingen in het oude Nabije Oosten werpen licht op koning Achab als een groot staatsman. In de 9e eeuw v.Chr. ontstond in Mesopotamië een staat die al snel een supermacht werd met geavanceerde technologische voordelen, waaronder de nieuwe ontwikkeling van een bekwaam cavaleriesysteem. Op Assyrië hadden de landen in de regio geen militair antwoord. Het spelen om allianties met de grootmachten is altijd een onderdeel geweest van de Israëlische politiek. (Meer hierover in het komende Israel Today magazine)

Geen grote fan van Benjamin Netanyahu, New York Times columnist Thomas L. Friedman. Foto: Rebecca Zeffert/Flash90

“De regering Biden ziet in de extreemrechtse regering in Israël onder leiding van Benjamin Netanyahu een onmogelijk extreem beleid, onder het mom van juridische hervormingen, dat onze gedeelde belangen met Israël en onze gedeelde waarden ondermijnt,” schreef Friedman. Friedman bekritiseerde ook de minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir, die eergisteren zei dat “Israël geen ster is op de Amerikaanse vlag”.

Dat klopt, Israël is niet de 51e staat van de Verenigde Staten, zoals het vaak wordt gezien. “Maar volgens een onderzoek van het congres in 2020 ontving Israël 146 miljard dollar, de meeste Amerikaanse steun van alle landen sinds de Tweede Wereldoorlog,” onderstreepte Friedman. “Dat is veel zakgeld en dus zou Ben-Gvir, die in zijn jeugd werd veroordeeld voor het aanzetten tot racisme tegen Arabieren, wat meer respect moeten tonen voor de Amerikaanse president.”

Net als een jaar geleden zal de Amerikaanse president Joe Biden volgende week opnieuw de Israëlische president Isaac Herzog ontvangen. Netanyahu blijft wachten op een uitnodiging. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

“Het is geen geheim dat we het oneens zijn met de Amerikaanse regering over de oprichting van een Palestijnse staat, maar ook over de terugkeer naar het gevaarlijke nucleaire akkoord met Iran en over het no-surprise beleid van Netanyahu, die waarschuwt voor een mogelijke aanval op Iran,” zei dezelfde regeringsstem vanuit Israël.

“Ondanks deze periodieke herbeoordelingen en meningsverschillen door de jaren heen, zijn de Israëlisch-Amerikaanse betrekkingen in de loop van de decennia intensiever geworden en hebben ze onder het leiderschap van premier Netanyahu een recordniveau van veiligheidssamenwerking bereikt. Netanyahu zal ervoor zorgen dat deze trend zich voortzet.”

Hierbij moet vermeld worden dat de Amerikaanse Jood Thomas Friedman nooit een grote fan was van Benjamin Netanyahu en de Amerikaan zeer geassocieerd wordt met de Democraten en altijd op een Democratische president heeft gestemd.

Bovendien porde Donald Trump gisteren Benjamin Netanyahu en zei: “Bibi was de eerste die Joe Biden begroette na zijn verkiezingsoverwinning en is tot vandaag niet uitgenodigd in Washington.” Trump is Bibi niet vergeten tot hij vandaag meteen de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden verwelkomde. Trump dacht dat zoiets niet werd gedaan tussen vrienden.

De Amerikaanse president Joe Biden, hij houdt niet van de Israëlische regering. Foto: Arie Leib Abrams/Flash90

De huidige regering in Washington onder leiding van de Amerikaanse president Joe Biden bemoeit zich met de politiek van Israël, niet minder en niet meer dan vorige Amerikaanse regeringen. Alle Amerikaanse regeringen hebben zich met de Israëlische politiek bemoeid.

Eind jaren zeventig drong de Amerikaanse president Jimmy Carter er bij de Israëlische premier Menachem Begin op aan om een vredesakkoord met Egypte te sluiten. In later gepubliceerde boeken en studies werd vaak gesproken over de Amerikaanse dreigementen van Carter. Wanneer Israël 3 miljard dollar per jaar aan militaire hulp van de VS ontvangt, dwingt dat beide partijen om voorzichtiger te zijn.

Het punt is dat Israël altijd in een politieke en spirituele spanning leeft. De huidige regering is een rechts-nationalistische tot orthodoxe coalitie die haar vertrouwen op God stelt. Tenminste, zo stellen ze het zich vaak voor. Netanyahu is natuurlijk evenwichtiger en benadrukt het belang van het verbond met de Amerikaanse grootmacht. Het bestaan van Israël is in de eerste plaats te danken aan God, dat is wat de meeste Israëli’s in het land volgens mij begrijpen.

Maar anderen zeggen dat Amerika achter ons staat en de veiligheid van Israël helpt financieren. Heersers komen en gaan. Tussen Barack Obama en Joe Biden regeerde Donald Trump in Washington en hij was een briljante partner voor Israël en premier Netanyahu. De huidige regering in Jeruzalem hoopt dat Trump volgend jaar opnieuw de verkiezingen wint.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox