Tacheles met Aviel – Israëls Arabieren moeten beslissen

Tacheles, open en eerlijk zeg ik mijn mening. De Arabieren moeten beslissen of ze met ons in het land willen leven en overleven.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Israëlische Arabieren
Jaffastraat in Jeruzalem. Foto: Sara Klatt / Flash90

Ik moet toegeven dat ik de Arabische bevolking van het land niet echt begrijp. Vooral de Israëlische Arabieren die nauw samenwerken met de Joodse bevolking en daarom veel Joodse vrienden hebben. Ik heb het niet over een menigte die ergens aan de rand van de samenleving leeft, maar over Israëlische Arabieren die midden in de Israëlische samenleving leven.

In de afgelopen twee weken arresteerde de Israëlische politie verschillende Israëlische Arabieren die de barbaarse terreuraanslag van Hamas-terroristen in het zuiden op de Israëlische netwerken hadden geprezen. “Iedereen die een Israëlische burger wil zijn, is Ahalan Ve’Sachalan – welkom in het Arabisch,” zei de Israëlische politiecommissaris Kobi Shabtai. “Iedereen die zich wil identificeren met Gaza en Hamas is ook welkom. Ik zal hem onmiddellijk op de bus zetten en in Gaza afzetten.” Als dat technisch mogelijk zou zijn, zou ik het ermee eens zijn. Ondertussen zijn er honderden onderzoeken gestart tegen Arabische burgers die de massamoord op Israëlische burgers en families hebben verheerlijkt op Instagram of TikTok.

Onder hen is de Arabische actrice Maysa Abdel Hadi, die volgens de politie een foto plaatste van het verwoeste grenshek tussen Israël en de Gazastrook met het bijschrift “Let’s go Berlin way”. In haar post vergelijkt ze het grenshek met de gevallen Berlijnse Muur. De politie interpreteert dit als een goedkeuring van de aanval van Hamas op Israël. Oproep tot oplossing van het conflict.

(Vertaling bericht van Yoseph Hadad: “Maysa’s arrestatiefoto. Ik snap het gewoon niet… Waarom lach je niet zoals op 7 oktober?”)

In een andere post toonde ze een video van Hamas-terroristen die een oudere vrouw ontvoeren, en voegde lachende emoji’s toe en de zin “Dit is het avontuur van je leven”. De Israëlische politie arresteerde Maysa op beschuldiging van steun aan Hamas-terroristen. De 37-jarige actrice uit Nazareth speelde hoofdrollen in tal van Israëlische televisieseries. Een van haar Joodse collega’s, met wie de moslimactrice in films speelde, publiceerde een bericht tegen Abdel Hadi.

“Schaam je! Schaam je! Je woont in Nazareth, speelt in onze series en films en dan val je ons van achteren aan met een mes,” postte Ofer Schechter, met wie ze in verschillende films speelde. Zij en veel andere Israëlische Arabieren spugen in de put waar ze uit drinken.

Nou, ik ken hun excuses, ze zijn altijd hetzelfde. Ze zijn ervan overtuigd dat deze terroristische aanslag in het zuiden een legitieme bevrijdingsstrijd was. Een volk dat bij wijze van spreken door een vreemde natie wordt bezet, heeft volgens hen het volste recht om zich te verzetten. Ik begrijp dat het niet in mijn macht ligt om hen ervan te overtuigen dat de achtergrond van het politieke conflict de Bijbelse beloften zijn. De Israëlische Arabieren kunnen heel goed hun levensstandaard vergelijken met die van hun broeders en zusters of met die van andere Arabieren/Palestijnen. Israëlische Arabieren zijn duizend keer beter af onder Joodse heerschappij dan onder Arabische heerschappij, en toch zijn ze in de eerste plaats trouw aan hun DNA. En dat is iets wat we steeds meer moeten begrijpen.

Ik ben opgegroeid met de mantra dat Arabieren nooit echt te vertrouwen zijn en dat ze ons altijd een mes in de rug zullen steken als ze daar de kans toe zien. Door de jaren heen heb ik ook Arabieren ontmoet die goede vrienden zijn, in het land en in de Sinaï. En ik wil dat dat zo blijft. Aan de andere kant prees de politiechef de Arabische bevolking voor hun “voorbeeldige gedrag” tijdens de Israëlische oorlog tegen Hamas in Gaza. Er zijn ook veel gevallen waarbij Arabieren, Bedoeïenen en Druzen deelnamen aan de gevechten in het zuiden en de levens van Joodse families en mensen redden. In het volgende nummer van IsraelToday zullen we hier uitgebreid verslag van doen. Helden die hun leven riskeerden voor Joden.

Israëlische Arabieren waren ook slachtoffers van Hamas. Familie en vrienden wonen de begrafenis bij van een Israëlische Arabier die gedood werd door een raket van Hamas die zijn huis trof in Abu Gosh, buiten Jeruzalem, een paar dagen geleden. 14 oktober 2023.

Aan de andere kant zijn er altijd nieuwe angsten wanneer Arabieren uit domheid onzin posten. Wij nemen het serieus, zij ook, denk ik. Hoe zullen de Arabieren in het land zich gedragen als Israël daadwerkelijk van alle kanten wordt aangevallen, inclusief langeafstandsraketten van Iran? De Arabische bevolking is volledig bewapend, zoals we zien in de criminele scene van de Arabische bevolking in het land. Ze schieten op elkaar en de Israëlische politie is de controle kwijt. Kunnen deze wapens niet op een dag tegen ons worden gebruikt in de meerfrontenoorlog, zullen we binnen de Israëlische samenleving niet in een hinderlaag worden gelokt maar neergeschoten worden. Als de Israëlische Arabieren uit de culturele scène van Israël ons van binnen al zo haten, wat weten we dan van de andere Arabieren in het land? Nogmaals, ik ben een van de mensen in het land die echt geloven in co-existentie met de Arabieren en daarin willen blijven geloven. De Arabieren moeten beslissen of ze met ons in het land willen leven en overleven.

Maar wat er nu in het land gebeurt, maakt veel dingen onmogelijk. Iedereen die nazi’s steunt op hun sociale media wordt onmiddellijk aangegeven. De jonge generatie in het land helpt de politie. Je moet begrijpen dat de realiteit in Israël sinds 7 oktober is veranderd, niets is vandaag nog hetzelfde.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox