Studenten uit de Abraham-akkoordlanden studeren high-tech in Israël

Een nieuw initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: Arabische inwoners uit de landen die betrokken zijn binnen de Abraham-akkoorden zullen in Israël hightech onderwijs volgen, en zelfs stage lopen bij Israëlische bedrijven.

Door Yossi Aloni | | Onderwerpen: Israel, Arabische wereld, technologie, onderwijs
De Israëlische vice-minister van Buitenlandse Zaken Idan Roll (links) met de ambassadeur van Marokko Abdel Rahim al-Bayoud. Foto: het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken

Inwoners van Arabische landen, die partners zijn binnen de Abraham-akkoorden en het over dit onderwerp eens geworden zijn, te weten de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Marokko, Jordanië en Egypte – zullen binnenkort een hightech opleiding kunnen volgen bij Israëlische bedrijven, om daarmee bruggen te slaan tussen de naties. Dit is afgesproken binnen het “Abraham Works”-project, dat wordt gepromoot door de vice-minister van Buitenlandse Zaken, Idan Roll.

Roll presenteerde het project voor het eerst tijdens een ontmoeting in Israël met de ambassadeur van Marokko, Abdel Rahim al-Bayoud. Het project zal burgers uit de landen van de Abraham-akkoorden in staat stellen een hightech beroepsopleiding in Israël te volgen, in een poging de naties dichter bij elkaar te brengen. Roll zal naar verwachting volgende week Bahrein bezoeken, om ook dit land voor het project te werven. Verwacht wordt dat hij vervolgens in mei een bezoek zal brengen aan Marokko, in verband met het project.

De opleiding zal worden opengesteld voor universitair afgestudeerden of jong-volwassenen, die vervolgens zullen worden tewerkgesteld in hightechbedrijven, hoofdzakelijk Israëlische of internationale bedrijven, in Israël. Een deel van de functies zal op afstand worden ingevuld, en een deel van de afgestudeerden zal naar Israël komen om hier stage te lopen bij Israëlische hightechbedrijven.

Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken zal het project, dat zowel door het Ministerie van Buitenlandse Zaken als door de partnerlanden van de Abraham-akkoorden wordt gefinancierd, de economieën van deze landen stimuleren, en bijdragen aan een verbetering van de toenadering tussen de volkeren. In een verklaring van het ministerie staat dat de gemiddelde inwoner van deze landen “een veel positievere mening over de Staat Israël” krijgen, omdat het hen nu ook persoonlijk voordeel oplevert.

Ondertussen ontving de minister van Regionale Samenwerking, Issawi Frej, de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten, Mohamed al-Khaja, bij hem thuis in Israël. Frej twitterde na de ontmoeting: “Ik ontving vandaag de ambassadeur van de VAE, een vriend en partner op het pad van vrede en regionale samenwerking, bij mij thuis. De hartelijke vrede tussen de VAE en Israël heeft reeds geleid tot intensere samenwerking, en binnenkort zullen wij meer gezamenlijke projecten starten op het gebied van sport, cultuur en gezondheid“.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox