Strijd tegen terreur: Israël arresteert 19 gezochte terroristen

Israël blijft hard optreden tegen Palestijns terrorisme en voorkomt geplande aanslagen op Israëlische burgers.

Door | | Onderwerpen: terreur
Israëlische veiligheidstroepen voeren een anti-terreuroefening uit in Noord-Samaria. Foto: Nasser Ishtayeh/Flash90

Maandagavond hebben Israëlische veiligheidstroepen van de IDF, de Shin Bet en de grenspolitie anti-terreurovervallen uitgevoerd in heel Judea en Samaria, het gebied rond Jeruzalem en de regio’s Bekaa en Emekim. Daarbij werden 19 gezochte terroristen gearresteerd. Een terrorist werd in Jeruzalem doodgeschoten nadat hij had geprobeerd een politieagent neer te steken.

Er werden ook een aantal wapens in beslag genomen.

Er vielen geen slachtoffers onder de Israëlische veiligheidstroepen.

De razzia’s werden uitgevoerd in de dorpen Gifatlik, Zebidat, Bir Zeit, Jadora, Ezbet Tabiv, Dahariya, Beit Awa, Deheisha en in de steden Jericho en Hebron.

Veiligheidstroepen opereerden ook in het dorp Beit Fajar in de regio Etzion, waar zij vier van de gezochte verdachten arresteerden en twee geïmproviseerde wapens en een gestolen voertuig in beslag namen.

Een andere gezochte persoon werd door de troepen in Kfar Sheikh Said gearresteerd.

Vier gezochte personen die verdacht worden van terroristische activiteiten zijn gearresteerd tijdens een operatie in Azira Shamaliya, Borka, Hawara en Silat a Dahar dorpen in de regio Shomron.

De troepen hebben ook een illegaal wapen van het type “Carlo” in beslag genomen en geconfisqueerd. Het “Carlo”-wapen is een geïmproviseerd wapen dat door terroristen wordt gemaakt uit onderdelen van diverse wapens en alle beschikbare materialen.

In het dorp Silat a Dahar werden explosieven gegooid naar de veiligheidstroepen, die reageerden met de nodige maatregelen om de aanvallers uiteen te drijven.

IDF-soldaten van de Binyamin-divisie, die in de stad Ramallah ten noordwesten van Jeruzalem opereren, hebben twee vermoedelijke terroristen gearresteerd. 3 andere gezochte personen werden ook op andere plaatsen gearresteerd door troepen van de Binyamin Divisie.

Een andere gezochte persoon werd gearresteerd in het dorp Zevova op het grondgebied van de regionale afdeling Menasha. Tijdens een operatie in het dorp Kavatia op het grondgebied van deze brigade hebben de strijdkrachten op gewapende mannen geschoten nadat deze eerst op hen hadden geschoten. Bovendien werden de soldaten bekogeld met bakstenen en stenen, waarna zij reageerden met de nodige maatregelen om de aanvallers uiteen te drijven.

De soldaten opereerden ook in het dorp Deir Abu Meshal in het gebied van de regionale afdeling Efraim (ten noorden van Jeruzalem) en arresteerden drie gezochte personen die verdacht worden van betrokkenheid bij terroristische activiteiten. Voorts werden voertuigen in beslag genomen waarvan vermoed werd dat zij voor terroristische activiteiten werden gebruikt, alsmede een aantal wapens en gevechtsuitrusting.

Wat de bij een inval in Jeruzalem omgekomen terrorist betreft, heeft de Israëlische politie maandag gezegd dat undercover-onderzoekers van de grenspolitie vannacht een terreurverdachte hebben doodgeschoten nadat hij had geprobeerd een van hen neer te steken. De aanval op de politieagenten vond plaats in het dorp Kfar Akab in het oosten van Jeruzalem toen de politie probeerde de verdachte te arresteren.

De politie zei dat hun undercoveragenten ter plaatse waren om wapens te zoeken en voorbereidingen troffen om het huis van de verdachte te doorzoeken op het moment van de schietpartij.

Volgens de politie identificeerden plaatselijke Arabieren de gedode man als de 20-jarige Muhammad al-Shaham, die in het bezit is van een Israëlische identiteitskaart.

Toen de politie het doelwit naderde, kwamen zijn familieleden blijkbaar het huis uit en confronteerden hem ermee. Plotseling kwam de hoofdverdachte naar buiten met een mes en probeerde de politieagenten neer te steken, die vervolgens het vuur openden. De verdachte werd door paramedici van de politie met spoed behandeld toen hij nog ter plaatse was en werd naar een mobiele militaire kliniek gebracht waar hij dood werd aangetroffen.

Ook tijdens de politie-inval in Akab zijn bewoners gefilmd die vanaf de daken van huizen stenen en voorwerpen gooiden naar de gepantserde politievoertuigen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox