Spoedvergadering om ‘gevaarlijke invloed’ van Messiaanse Joden op vluchtelingen

Een groep (anti-Messiaanse) Joden waarschuwt voor “ongekende en gevaarlijke zendingsactiviteiten” nu Messiasbelijdende Joden proberen vluchtelingen uit Oekraïne te helpen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Messiasbelijdend, vluchtelingen
Gevluchte Oekraïeners uit oorlogsgebied zijn gezien aan de Roemeens-Oekraïense grens. Foto: Yossi Zeliger / Flash90

Hooggeplaatste leden van Yad L’Achim, de anti-Messiaanse Joodse zendingsgroep, hebben een “noodconferentie” bijeengeroepen in het licht van de “ongekende, gevaarlijke vloed” van Messiaans-Joodse “zendingsactiviteit”.

Volgens het ultraorthodoxe dagblad Ha-Modia is Yad L’Achim verontwaardigd over het feit dat Messiasbelijdende Joden het evangelie delen. Het is “gelijk aan een decreet van geestelijke vernietiging” van het Joodse volk, zeggen ze.

Zij wijzen op “recente gegevens” dat christenen en Messiaanse Joden “miljoenen dollars investeren” in “intensieve zendingsactiviteiten” onder Joodse immigranten naar Israël die uit Oekraïne komen. De waakzame anti-Messiaanse groep is ook bezorgd over de groeiende Hebreeuws-talige Messiaans-Joodse media-activiteit, en noemt die “gevaarlijk”.

Tijdens de conferentie meldde een Oekraïense vluchteling dat toen hij aan de grens met Moldavië aan de oorlog probeerde te ontkomen en uit Oekraïne weg wilde, een man eten en drinken aanbood en vroeg: “Zijn er hier Joden?” Ze dachten dat hij een goede Jood was die kwam helpen, zei de vluchteling, “Maar na een kort gesprek begreep ik zijn sluwe plan: hij wilde me toevoegen aan een van de zendingsgemeenschappen.” Volgens Yad L’Achim is dit geen geïsoleerd incident, maar een van de vele, en dat “zij [Messianen en christenen] geen middel onbeproefd zullen laten om de zonen terug te brengen naar hun Vader in de hemel.”

Israel Today heeft vernomen dat vele Messiaans-Joodse gemeenten in Israël de hand uitsteken naar de Oekraïense immigranten om hen te helpen met absorptie en huisvesting, overheidspapieren, voedselvoorraden, medische behoeften en algemene steun zodra zij Israël bereiken. Sommige Messiasbelijdende Joden zijn ook naar Oekraïne gegaan om vluchtelingen die de oorlog ontvluchten bij te staan, evenals alle Joden die naar Israël willen emigreren. Volgens berichten van Messiasbelijdende Joden gebruiken zij geen materiële prikkels om te proberen Joden te bekeren tot het Messiaanse geloof, wat illegaal is in Israël, maar willen zij gewoon hun Joodse medemensen helpen.

Yad L’Achim heeft afgezanten naar de grenzen van Moldavië gestuurd om “terug te vechten” tegen de “missionarissen die met alle mogelijke middelen op Joodse vluchtelingen proberen te jagen,” en volgens hen met “opperste inspanningen tegenover enorme budgetten en onbeschaamde missionaire vastberadenheid.”

Activisten van Yad L’Achim leggen aan de Joodse vluchtelingen uit dat het gevaarlijk is om enig contact te hebben met de “missionarissen”. Zij publiceerden ook een folder in het Oekraïens waarin zij de vluchtelingen waarschuwen voor “de Missie en haar kwade bedoelingen”.

Van bijzonder belang voor de anti-Messiaanse groep is de assimilatie van de “duizenden [Oekraïense] heidenen die Israël binnenkomen onder het mom van oorlogsvluchtelingen,” beweerden de activisten van de organisatie op de spoedvergadering.

Yad L’Achim uitte ook zijn grote bezorgdheid over de nieuwe coalitie van de Israëlische regering, en in het bijzonder de nieuwe minister van Religieuze Zaken Matan Kahana, wiens acties “de muren van bekering tot het Jodendom in Israël doen schudden, terwijl elke regel van de Joodse wet met voeten wordt getreden,” beweren zij. Voor meer hierover en over de oorlog tegen religie in de Joodse staat zie: Who is a Jew in Israel Today?; en onze serie over: the Jewish State.

Een deel van het materiaal voor dit rapport is verschenen in de Caspari Center Media Review, een synopsis van artikelen die oorspronkelijk zijn gepubliceerd in de Israëlische pers.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox