Spanningen tussen Joden en Arabieren bereiken snel kookpunt

Terreurgolf zet Israël op scherp, en lokale Arabieren voelen zich agressief defensief.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: spanning, terreur
Israël staat op scherp en de lokale Arabieren zijn in het defensief. Foto: Olivier Fitoussi / Flash90

Te midden van de slachtoffers van elke nieuwe golf van terreur is de fragiele co-existentie tussen de Joodse en Arabische bevolkingsgroepen in Israël.

De Joodse staat is nog maar net hersteld, en misschien zelfs nog niet, van de interne twisten die gepaard gingen met de laatste Gaza-oorlog in mei 2020, toen Israëlische Arabieren in veel steden gewelddadige razzia’s hielden tegen hun Joodse buren.

En nu bereiken de spanningen opnieuw het kookpunt te midden van een reeks dodelijke aanslagen, waarvan er twee werden gepleegd door Arabische burgers van Israël die zich aan ISIS hadden verbonden.

In antwoord op wat hij een “nieuwe dreiging” noemde, beval premier Naftali Bennett een hardhandig optreden tegen vermoedelijke ISIS-sympathisanten in de Arabische gemeenschap, en gaf hij de veiligheidstroepen toestemming om administratieve detentie te gebruiken om de gebruikelijke juridische procedures te omzeilen.

Israël staat effectief in “oorlogsmodus”, en wanneer de volgende terrorist een Arabier in je omgeving kan zijn – op de markt, op het werk of gewoon wandelend over straat – is het onvermijdelijk dat sommige mensen reflexmatig iedereen zullen verdenken.

Dat brengt de Arabieren in de buurt in het defensief, en sommigen zelfs met geweld.

Dat was blijkbaar het geval op woensdagochtend toen politieagenten twee Arabische mannen aanhielden en begonnen te ondervragen op de openluchtmarkt Mahane Yehudah in het centrum van Jeruzalem.

De twee Arabieren reageerden door de agenten fysiek aan te vallen, waarbij een van de politieagenten werd gewurgd. De agenten schoten vervolgens een van de Arabische mannen in het been en beiden werden met geweld overmeesterd en gearresteerd.

Op dit moment is het nog onduidelijk waarom de twee werden ondervraagd – of het louter om een verdenking ging, of dat zij zich al agressief hadden gedragen tegenover voorbijgangers.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox