Spanje wil Palestijnse staat erkennen in juli

De Spaanse premier Pedro Sánchez zei dat er binnenkort een “kritische massa” zou zijn binnen de Europese Unie om verschillende lidstaten te overtuigen dit standpunt in te nemen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Europese Unie, Spanje, Palestijnen
De Spaanse premier Pedro Sánchez (links), de Israëlische president Isaac Herzog (midden) en de Belgische premier Alexander De Croo, 23 november 2023. Foto: Amos Ben-Gershom / GPO

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft verklaard dat zijn land in juli een Palestijnse staat zal erkennen.

Hij legde de verklaring af aan journalisten op maandag tijdens een bezoek aan de Jordaanse hoofdstad op de eerste dag van een reis naar het Midden-Oosten die hem ook naar Qatar en Saudi-Arabië zal brengen.

De heer Sánchez koppelde de beslissing aan de gebeurtenissen in de Gaza-oorlog in de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement begin juni.

Er zou binnen de Europese Unie snel een “kritische massa” ontstaan die verschillende lidstaten ertoe zou aanzetten dit standpunt in te nemen.

Tijdens een bijeenkomst van de Europese Raad op 22 maart voegde Sánchez zich bij de leiders van Ierland, Malta en Slovenië en riep op tot “eerste stappen” in de richting van de erkenning van een Palestijnse staat in Judea en Samara, beter bekend als de Westelijke Jordaanoever, en Gaza.

Israël veroordeelde deze oproepen en zei dat erkenning een prijs is die betaald moet worden voor degenen die de barbaarse daden van 7 oktober hebben gepleegd.

“De verklaringen van de Spaanse premier Pedro Sánchez over de erkenning van een Palestijnse staat en de gezamenlijke verklaring van Spanje, Malta, Slovenië en Ierland over hun bereidheid om een Palestijnse staat te erkennen, zijn een beloning voor terrorisme,” twitterde de woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken Lior Haiat op 25 maart.

Gilad Erdan, de Israëlische VN-ambassadeur, veroordeelde maandag ook degenen die de pogingen van de Palestijnse Autoriteit steunen om druk uit te oefenen op de Verenigde Naties om het land toe te laten als volwaardig lid van de wereldorganisatie. (Momenteel heeft het land de status van “waarnemende staat”).

“Degenen die de erkenning van een Palestijnse staat op zo’n moment steunen, belonen niet alleen terreur, maar steunen ook unilaterale stappen die in tegenspraak zijn met het overeengekomen principe van directe onderhandelingen,” zei Erdan.

Riyad Mansour, de PLO-vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, zei maandag: “We zijn van plan om de motie deze maand in stemming te brengen in de Veiligheidsraad,” waarbij hij 18 april noemde als geschikte datum voor de vergadering van de Veiligheidsraad over het Midden-Oosten.

Sinds 1988 hebben 139 van de 193 VN-lidstaten de Palestijnse staat erkend.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox