Sjeik van de VAE prijst Israëlische medische behandeling

“Het is de beste zorg die ik heb gekregen.” Het bezoek kan de weg vrijmaken voor meer Emiraten om medische zorg te krijgen in Israël.

Door Baruch Yadid/TPS | | Onderwerpen: Abraham Akkoorden
Een hooggeplaatste koning uit de VAE wordt behandeld in een ziekenhuis in Israël. Foto: Ayoub Kara

Sjeik Khalid Qasmi, een koninklijke figuur uit de Verenigde Arabische Emiraten, werd deze week in Israël in het ziekenhuis opgenomen, de eerste bekende Arabische koninklijke die in Israël is behandeld. Zijn bezoek kan de weg vrijmaken voor meer Emiraten om medische zorg te krijgen in Israël.

De 45-jarige sjeik uit het emiraat Sharjah in de VAE kwam zondag aan in het Emek Medical Center in Afula voor behandeling van gezondheidscomplicaties in verband met een auto-ongeluk enkele jaren geleden. Hij zal donderdag naar de VAE terugkeren. De Tazpit Press Service kreeg exclusieve toegang om te praten met sjeik Qasmi, die de medische zorg van Israël prees en zijn waardering uitsprak voor de warme ontvangst die hij heeft gekregen.

Tijdens het gesprek droeg de sjeik een kippah, of Joodse keppel, en zei dat het een teken van respect was voor het Joodse volk en de staat Israël.

“Dit is een bijzondere uitdrukking van wat we allemaal bedoelen als we ‘vredesakkoorden’ zeggen,” zei sjeik Qasmi. “Het is een uiting van pure menselijkheid en ik kan niet anders dan mijn waardering uitspreken voor het volk van Israël en wens een verdere samenwerking tussen de landen op alle gebieden.”

“Dit is de beste medische behandeling die ik heb gekregen sinds het auto-ongeluk. Ik heb naar verschillende landen in Europa gereisd en ben in verschillende klinieken opgenomen geweest, sinds ik gewond ben geraakt,” zei hij. “Maar sinds ik in Israël ben aangekomen is er een grote verbetering in mijn toestand.”

Hij voegde eraan toe: “Ik was niet alleen verbaasd over de kwaliteit van de medische staf en de geavanceerde mogelijkheden in Israël, maar vooral over de gastvrijheid en de blijken van medeleven van de medische staf en andere mensen die ik hier ontmoette.”

Sjeik Qasmi bevestigde ook dat “ik zeer binnenkort naar Israël zal terugkeren voor verdere medische behandelingen.”

Hij werd naar Israël uitgenodigd door de voormalige minister van het Druzische kabinet Ayoub Kara, die dicht bij de ambtenaren in de Emiraten staat. Kara vertelde dat het verblijf van de sjeik ertoe kan leiden dat meer Emiraten een medische behandeling krijgen in Israël.

“Na de ziekenhuisopname van de sjeik in Israël besloten de Verenigde Arabische Emiraten de mogelijkheid te onderzoeken om alle inwoners van de Emiraten het recht te geven om behandelingen in Israël te ontvangen, op kosten van de staat,” zei Kara. “De Emiraten realiseerden zich dat [Israël] een geavanceerd gezondheidszorgsysteem heeft en besloten dat wat geschikt was voor de sjeik, en aan de rest van de inwoners van de Emiraten moet worden gegeven.”

Het verblijf van de sjeik werd gecoördineerd door Kara’s dochter, Amira, die haar medische studie bij Emek afmaakt.

De Verenigde Arabische Emiraten is een federatie van zeven emiraten. De familie van sjeik Qasmi heeft een precedent geschapen door twee verschillende emiraten te besturen, Sharjah en Ras Al Khaimah.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox