Situatie aan de noordelijke grenzen van Israël staat op scherp

Vermeende IAF-aanvallen doden Syrische soldaten; Saoedi-Arabië en Bahrein – onder andere – waarschuwen hun onderdanen Libanon te verlaten; Israëlische media spreken van 6000 raketten die vanuit het noorden kunnen inslaan.

Door Stan Goodenough | | Onderwerpen: Syrië
Uitzicht op huizen aan de Libanese kant van de grens, gezien vanaf de Israëlische kant, in het noorden van Israël, 31 juli 2023. Foto: Ayal Margolin / Flash90

Volgens een rapport van het Israëlische nieuwsportaal Israel National News van maandag bereidt het Israëlische ministerie van Defensie zich voor op het ergste scenario van een oorlog aan de noordelijke grens, die dagenlange stroomstoringen, honderden doden en duizenden gewonden met zich mee zou brengen.

Israël moet er rekening mee houden dat er op de eerste dag al duizenden raketten op het land zouden kunnen worden afgevuurd, en dat er in de eerste paar dagen tot 6.000 raketten worden verwacht. Na verloop van tijd zou het aantal dalen tot “slechts ongeveer 1.500 tot 2.000 raketten per dag”.

Dit verontrustende artikel volgde op nieuws uit Damascus dat een Israëlische raketaanval in de buurt van de hoofdstad maandag vroeg vier Syrische soldaten doodde, vier anderen verwondde en aanzienlijke materiële schade veroorzaakte.

Hoewel de aanval plaatsvond in Syrië en de soldaten vermoedelijk uit dat land kwamen, was de Israëlische militaire actie in de grote Arabische staat, die ten noordoosten van de Golanhoogte ligt, gericht tegen Iraanse, niet Syrische, doelen.

Israël heeft zelden toegegeven dat het in de afgelopen jaren honderden aanvallen heeft uitgevoerd die naar eigen zeggen bedoeld waren om de vorming van een as Iran-Syrië-Libanon tegen de Joodse staat te voorkomen.

De afgelopen dagen zijn er een aantal berichten verschenen – hier, hier en hier – die wijzen op toenemende spanningen aan de Libanees-Israëlische grens. In een waarschuwing aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vijf dagen geleden, beschreef Israël de situatie als een “kruitvat”.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox