LedenHet dilemma van een Israëlische preventieve aanval op Hezbollah

Terwijl het door Iran gesteunde terreurleger Israël aan de grens provoceert en zijn arsenaal bewapent, geloven experts dat Iraanse druk en binnenlandse crises in Libanon en Israël de leider Hassan Nasrallah aanmoedigen.

Door Yaakov Lappin | | Onderwerpen: Hezbollah
IDF stafchef luitenant-generaal Herzi Halevi (tweede van links) en minister van Defensie Yoav Gallant bij de grens met Libanon, 16 maart 2023. Foto: David Cohen / Flash90

De provocaties van Hezbollah aan de Libanees-Israëlische grens gaan door nu het door Iran gesteunde terreurleger in Libanon een monsterlijk arsenaal opbouwt van zo’n 200.000 raketten, mortiergranaten, raketten en drones. Honderden van deze raketten kunnen strategische doelen in Israël aanvallen.

Deze situatie roept de vraag op of Israël een preventieve aanval moet overwegen en benadrukt het dilemma dat zo’n aanval zou opwerpen voor militaire en politieke besluitvormers.

Moet Israël, nu Hezbollah de luciferdoos voortdurend aanvult en de kans op een conflict met de tijd toeneemt, afwachten – of het initiatief nemen?

“Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen twee opties – een preventieve aanval en een preëmptieve aanval,” vertelde gepensioneerd Lt Kol Orna Mizrahi, een senior onderzoeker aan het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies in Tel Aviv, aan JNS.

“Een preventieve aanval wordt uitgevoerd wanneer je weet dat er een dreiging naar je onderweg is en oorlog om de hoek ligt. Een preëmptieve aanval is erop gericht om vijandige bedreigingen te...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie