Shanah Tovah, Gelukkig Nieuwjaar, van Israel Today

Het Joodse Nieuwjaar, Rosh Hashanah, begon maan­dag­avond bij zons­onder­gang en eindigt woensdag­avond. De medewerkers van Israel Today wensen u een gelukkig nieuwjaar toe, en gelukkige feestdagen. Chag Sameach!

Door David Lazarus |

Aan al onze lieve lezers hier bij Israel Today, wij zijn u altijd zo dankbaar. Uw liefde, zorg en steun voor het volk van Israël is een bron van inspiratie en troost voor ons allen. Uw passie om voor Israël te vechten tegen de overweldigende tegenstand in, uw volharding in geloof voor onze toekomst, en uw inzet voor praktische steun weerspiegelen het beste van onze wederzijdse Messiaanse hoop.

Mogen we samen weer een nieuw jaar (5782) in de Joodse geschiedenis omarmen met dankbaarheid voor alles wat is geweest en alles wat zal zijn. Want wij zijn de kop, niet de staart, zodat we terug kunnen blikken, oog in oog, zonder desillusies of illusies, en met geleerde lessen vooruit kunnen kijken om vrij te leven om lief te hebben en te zorgen met dankbaarheid. Niet geketend aan het verleden met schuld of spijt, maar dagelijks op zoek om waardering te tonen aan onze geliefden, familie en vrienden, en met een vaste blik de schoonheid om ons heen aanschouwen terwijl we elke dag genieten van de pracht van de weerspiegeling van onze Schepper.

Ik sluit af met deze woorden van Leah Goldberg (1911-1970), onze Hebreeuwse dichteres en een van Israëls nationale schatten, die zo goed mijn gebed voor u in dit nieuwe jaar verwoorden.

Leer mij, o God, te zegenen en te bidden
over het mysterie van een verdord blad,
over de helderheid van een rijpe vrucht
over deze vrijheid – om te zien, te voelen, te ademen,
om te weten, om te verlangen, om te falen.


Leer mijn lippen zegen en loflied
wanneer uw tijd zich vernieuwt, in de ochtend en de avond,
zodat mijn dag van vandaag
niet zal zijn als gisteren en eergisteren
zodat mijn dag geen routine voor mij zal zijn.


Leer mij te glimlachen, te lachen de lach van Rachel
van binnenuit de liefde van wie een straal van God is.
Zie nu – ik ben klaar om te weven als om te onthechten
het wandtapijt van de eerste schepping van licht en schaduw.

Shalom en Shanah Tovah van ons allen hier bij Israel Today.

David Lazarus