Schooljaar begint woensdag met veel bezorgdheid

Het school­jaar begint in Israël op woens­dag 1 sep­tem­ber, maar met 124.000 school­kinderen en 6.500 leraren en mede­werkers in isolatie, en meer dan 3.000 kinderen die afgelopen shabbat positief testten op het corona­virus, is niets duidelijk over wat er op die dag zal gebeuren.

Door David Lazarus |

Afbeelding: Alles staat klaar voor de eerste klassers. Op het bord staat Shalom Kita Alef, Shalom eerste klas, een bekend liedje, en Moteq shel kita, Zoetje/liefje van de klas. (Foto: Gershon Elinson/Flash90)

Voor sommige kinderen is dit misschien een reden om zich te verheugen, maar voor de meeste ouders, vooral zij die woensdag­ochtend naar hun werk moeten, is het veront­rustend dat zij niet weten waar de kinderen zullen zijn of wie er voor hen zal zorgen als zij thuis moeten blijven. En laten we nu niet de duizenden kinderen vergeten die met nieuwe schoenen en school­tassen in de hand vol spanning hebben gewacht op hun lang­verwachte eerste schooldag.

Het aantal volwassenen, dat tegen het virus vecht, stijgt helaas explosief. Aan het begin van deze week waren er 726 ernstige Corona-patiënten, waarvan 149 aan de beademings­appara­tuur, vergeleken met 703 ernstige patiënten zaterdag, waarvan er 153 aan de beademings­apparatuur lagen. Acht Corona-patiënten zijn de afgelopen 24 uur overleden.

Het hoofd van de Corona Task Force, professor Salman Zarqa, zei in het weekeinde op het Israëlische nieuws: ‘Het is onmogelijk om zowel scholen te openen als grote bijeen­komsten toe te staan, wanneer de situatie in de zieken­huizen maximaal belast is. Als de trend doorzet, is het niet redelijk om scholen te sluiten. De prioriteiten van het land moeten anders liggen. Eerst de scholen en dan pas voetbal- en culturele evene­menten.’

Persoonlijke tragedie
Soms dringen de cijfers niet echt tot je door, totdat je de tragedie van de ziekte ervaart. Ik heb zojuist vernomen, dat een dierbare vriend van mij en zeer gerespecteerd Messiaans-Joods leraar hier in Israël in kritieke toestand in een coma is opgenomen, nadat hij het virus had opgelopen. Veel ouders houden hun kinderen thuis uit vrees dat zij het virus in het gezin kunnen ver­sprei­den.

Hopelijk zal de situatie verbeteren nu het vaccinatie­programma snel vordert. Bijna 2 miljoen Israëli’s hebben een derde dosis gekregen die het ziekte- en sterftecijfer aanzienlijk vermindert. Meer dan 5.500.000 Israëli’s hebben reeds een tweede dosis ontvangen, en bijna 6 miljoen de eerste dosis van het vaccin.

De regering is nu van plan de derde booster­vaccinatie uit te breiden tot alle leeftijds­groepen. ‘Coronatsaar’ Zarqa waar­schuwde zondag dat de Israëlische zieken­huizen de zwaarste last te verduren hebben sinds het begin van de pandemie.

Bovendien, zo verklaarde hij, verspreidt zich in het hele land een onver­wachte uitbraak van niet-Corona gerela­teerde aandoeningen van de luchtwegen, waardoor volwassenen en hun kinderen zich naar de eerste hulp spoeden, ook al is hun geadvi­seerd thuis te blijven en besmetting in het zieken­huis te voorkomen.

Met alle verwarring, bezorgdheid en onzekerheid over de gevolgen van de pandemie op het openbare leven, vraag ik me af: wat heeft dit alles voor gevolgen voor onze kinderen? Onze buiten­sporige bezorgd­heid over het virus kan een hele generatie besmetten met nosofobie, een overweldigende en alles verterende angst om ziektes op te lopen, te hebben of te ontwikkelen. Ik hoop en bid dat ouders en onderwijzers zullen inzien dat het nodig is onze kinderen en klein­kinderen te steunen en te troosten en niet onze angsten en zorgen aan hen door te geven, maar hen te leren op God te vertrouwen, zelfs te midden van deze huidige problemen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.