Saoedi’s veroordelen Palestijnen na aanval op Israëlische man

Israël en het al dan niet steunen van de Joodse staat is niet langer een gegeven in de Arabische wereld, en is een splijtzwam geworden

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Arabische wereld, Palestijnen, spanning
Illustratie. Jeugdige Palestijnse agitatoren in Nablus. Foto: Nasser Ishtayeh / Flash90

Vroeger was het vanzelfsprekend, in het Westen (vooral Amerika) steunde men Israël, en in het Arabische Midden-Oosten was iedereen tegen Israël. Dat is niet langer waar, op geen van beide plaatsen.

Het al dan niet steunen van Israël is vandaag de dag een kwestie van grote verdeeldheid in de Verenigde Staten. Verrassend genoeg is de verdeeldheid in de Arabische wereld even groot, zelfs in de landen die nog geen officiële diplomatieke betrekkingen met de Joodse staat onderhouden.

Dit bleek ook deze maand weer na de bijna-lynch van een Israëlische man door Palestijnen in de West Bank stad Nablus (het Bijbelse Sichem).

De man, een taxichauffeur, was naar de buitenwijken van Nablus gegaan om zijn auto te laten repareren in een plaatselijke Palestijnse garage. Maar een bende Palestijnse jongeren kreeg te horen dat er een “vuile Jood” in de stad was en stormde onmiddellijk op hem af.

Op foto’s en video’s van de scène is te zien hoe de Palestijnen de taxi van de man met grote stenen bekogelen voordat ze proberen hem uit het voertuig te slepen, vermoedelijk om hem lichamelijk letsel toe te brengen, zo niet hem te vermoorden.

Zijn leven werd alleen gered doordat de man de menigte ervan kon overtuigen dat hij zelf ook Arabier was. Het is niet ongewoon dat Israëlische Arabieren gebruik maken van de diensten in de door de Palestijnen gecontroleerde gebieden, maar zij worden vaak aanvankelijk voor Joden aangezien.

De video werd op grote schaal gedeeld op Arabische sociale media, en vond zijn weg naar Arabische nieuwszenders zoals het Saoedi-Arabische Al-Marsd, waar het een interessante verscheidenheid aan reacties opleverde.

Veel van de 63 commentatoren prezen de jonge Palestijnen voor het gewelddadig aanvallen van een man waarvan zij dachten dat het een Jood was. Maar bijna evenveel Saoedische lezers veroordeelden de Palestijnen hard voor hun barbaarsheid.

Enkele van de commentaren waren:

  • “Palestijnen zijn echt terroristen. Wat is de schuld van de taxichauffeur, moge God hen vervloeken?”
  • “Ik hoop, na deze video, dat Israël Gaza wegvaagt.”
  • “Jonge mensen met onvolwassen geesten, is er een wet die de binnenkomst van een Israëlische taxichauffeur in jullie stad strafbaar stelt? Jullie gaan elke dag bezet Israël binnen en zij laten jullie toe.
  • “Moge God Israël versterken tegen jullie, uitschot.”
  • “Sommigen zeggen dat Palestijnen moedig zijn, maar bij God, het zijn laffe lafaards die een weerloos mens slaan.”

Het is geen geheim dat zelfs nu een toenemend aantal Arabieren zich openstelt voor Israël en het omarmt, de Palestijnen en hun nationalistische zaak uit de gratie raken.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox