Russische troepen schoten op Israëlische vliegtuigen in Syrië

“De situatie is stabiel, maar we staan nog maar aan het begin van dit nieuwe hoofdstuk,” waarschuwt Benny Gantz, minister van Defensie.

Door Aryeh Savir/TPS | | Onderwerpen: Rusland, luchtmacht
Foto: Yissachar Ruas / TPS

Russische troepen, die in Syrië gestationeerd zijn, hebben een paar maanden geleden luchtafweerraketten afgevuurd op gevechtsvliegtuigen van de Israëlische Luchtmacht (IAF) tijdens een missie in Syrië, zo heeft minister van Defensie Benny Gantz bevestigd.

Als spreker op Channel 13 Policy Conference onthulde Gantz dat ongeveer twee maanden geleden, een Russische S-300 batterij raketten afvuurde op IAF-vliegtuigen in Syrië, het eerste incident van die aard.

Volgens hem “is dit een incident, onze vliegtuigen waren helemaal niet in de buurt,”. De raketten werden afgevuurd toen de IAF-vliegtuigen al op de terugweg waren van de missie.

“De situatie is stabiel, maar we kijken naar dit gebeuren alsof het net is begonnen, ” voegde hij eraan toe.

De Russen hebben het Syrische leger voorzien van vier S-300 batterijen, maar de Russische officieren nemen de beslissingen binnen de batterijen.

De Israëlische strijdkrachten (IDF) en het Russische leger houden een communicatielijn in stand om militaire schermutselingen tussen de strijdkrachten in Syrië te voorkomen.

In de loop der jaren heeft de IAF duizenden aanvallen uitgevoerd in Syrië om de Iraanse verschansing in het door oorlog verscheurde land te dwarsbomen en om te voorkomen dat Hezbollah geavanceerde wapens zou krijgen.

De Israëlische straaljagers stuiten vaak op luchtafweer dat wordt gelanceerd door Syrische batterijen. Deze batterijen gebruiken wapens van een lagere kwaliteit en een verminderd effect.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) heeft de IAF 29 aanvallen uitgevoerd in Syrië in 2021. De aanvallen troffen 71 doelen en doodden 130 mensen, waaronder 125 strijders van het Syrische leger, Hezbollah en door Iran gesteunde sjiitische milities. Sinds begin 2022 heeft de IAF ten minste 17 aanvallen in Syrië uitgevoerd.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox