Rusland wil dat Israël stopt met bombarderen van Syrië

Israël gaat door met het treffen van Iraanse en aan Iran gelinkte militaire doelen in buurland Syrië, en Rusland is daar niet blij mee. Moskou waarschuwt voor “scherpe escalatie”.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Israel, defensie, Iran
Een Israëlische F16I “Sufa” stijgt op. Foto: Israëlische luchtmacht

Nogmaals doen we een dringend beroep op de Israëlische kant om af te zien van dergelijk gebruik van geweld,” vertelde de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken Maria Zakharova vorige week aan het persbureau TASS.

Rusland is al jaren actief betrokken bij de Syrische burgeroorlog door het regime van de Syrische dictator Bashar al-Assad te steunen en te verdedigen. Aan diezelfde kant van het conflict staan Iran en zijn Libanese gevolmachtigde, Hezbollah.

Ondanks deze connectie heeft Rusland tot dusver de ogen gesloten voor Israëlische luchtaanvallen op Iraanse en Hezbollah-strijdkrachten in Syrië. Het is de Russische luchtmacht die het luchtruim boven een groot deel van het land feitelijk controleert.

Israël zou deze status quo willen handhaven, omdat het de opbouw van Iraanse troepen in Syrië als een directe bedreiging voor de Joodse staat beschouwt. En daarom zijn de recente geluiden uit Moskou inderdaad verontrustend voor Jeruzalem.

Maar de Israëlische aanvallen “zijn een grove schending van de Syrische soevereiniteit en kunnen een scherpe escalatie van de spanningen veroorzaken,” drong Zakharova aan, die toevoegde dat Rusland “zich verzet tegen pogingen om Syrië te veranderen in een scène van gewapende confrontatie tussen derden.

In een klaarblijkelijke reactie op Zakharova’s opmerkingen, benadrukte de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz dat inspanningen om Iran en Hezbollah uit het land te verdrijven, ook Syrië ten goede zouden komen.

We zullen doorgaan met het voorkomen van de Iraanse verschansing die Syrië van binnenuit opeet,” vertelde Gantz aan verslaggevers. “Dit is van het grootste belang voor het Syrische volk en het regime: stabiliseren, de Iraanse troepen van hun grondgebied verwijderen en het land laten herstellen van de burgeroorlog.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox