Riyad wil verklaring over Palestijnse staat om betrekkingen met Israël te normaliseren

In het licht van de groeiende dreiging van Iran streeft het koninkrijk naar een defensiepact met de VS en overweegt het naar verluidt een overeenkomst voor de Amerikaanse verkiezingen.

Door | | Onderwerpen: Saoedi-Arabië, Abraham, Palestijnen
Kroonprins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië in Riyad op 7 maart 2022. Foto: Murathakan Art/Shutterstock.

Saoedi-Arabië zou genoegen nemen met een verklaarde Israëlische inzet voor de tweestatenoplossing om de betrekkingen met Israël te normaliseren als onderdeel van een veelomvattende overeenkomst die ook een defensiepact met de Verenigde Staten omvat.

Reuters verwees naar drie ongenoemde bronnen en meldde dat de Saoedi’s naar een overeenkomst streefden vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november en dat de oorlog van Israël tegen Hamas de diplomatieke inspanningen niet volledig had stopgezet.

De Saoedi’s hadden de door de VS gesteunde normalisatiebesprekingen in de ijskast gezet kort na het bloedbad van Hamas op 7 oktober dat de oorlog ontketende.

Volgens het rapport is het belangrijkste doel van Riyad de veiligheid van het land te verhogen in het licht van de groeiende dreiging van Iran en de op olie gebaseerde economie te diversifiëren door buitenlandse investeringen aan te trekken.

Om dit doel te bereiken is de Saoedische monarchie bereid om een politieke toezegging van Jeruzalem te accepteren ten gunste van de tweestatenoplossing. Daartoe heeft Riyad Washington aangespoord om druk uit te oefenen op Israël om de oorlog tegen Hamas te beëindigen en in te stemmen met een “politieke horizon” voor de oprichting van een Palestijnse staat.

Hoewel de Saoedi’s niet hebben gedefinieerd wat een aanvaardbaar “pad” naar een Palestijnse staat zou inhouden, zou volgens het rapport één stap kunnen zijn dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn verzet tegen een belangrijke rol voor de Palestijnse Autoriteit in het naoorlogse Gaza laat varen.

Eerder deze maand meldde NBC News dat Netanyahu een Saoedisch aanbod om de betrekkingen te normaliseren in ruil voor een Palestijnse staat had afgewezen. Naar verluidt had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dit voorstel gedaan aan de Israëlische leider tijdens zijn reis naar de Joodse staat in januari.

Blinken had voor zijn aankomst in Israël verschillende Arabische landen bezocht, waaronder Saoedi-Arabië. Volgens officiële bronnen verzekerde hij de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman en vier andere Arabische leiders dat hij zou helpen bij de wederopbouw van de Gazastrook na de oorlog tussen Israël en Hamas. De Arabische leiders verklaarden zich ook bereid om een nieuwe, hervormde Palestijnse regering te steunen om de Gazastrook veilig te stellen. Mohammed bin Salman stemde er ook mee in om de betrekkingen met Israël te normaliseren als onderdeel van de overeenkomst voor de wederopbouw van Gaza, maar alleen als er een weg naar een Palestijnse staat werd geopend.

Vóór de bloedige aanval van Hamas op het zuiden van Israël op 7 oktober 2023, werkte de regering Biden aan een overeenkomst voor Riyad om toe te treden tot de Abraham Akkoorden. De akkoorden bemiddeld door de regering Trump normaliseerden de betrekkingen tussen Israël en vier Arabische staten, zonder de eis voor een Palestijnse staat: de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Marokko en Soedan.

In een interview van een uur met Fox News chief political correspondent Bret Baier in september – het eerste interview van de kroonprins dat volledig in het Engels werd gegeven en het eerste met een grote Amerikaanse zender sinds 2019 – zei de kroonprins dat vrede met Jeruzalem “elke dag dichterbij komt”.

Een week en een dag voor het bloedbad van 7 oktober kondigde de woordvoerder John Kirby van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad aan dat Jeruzalem en Riyad “de contouren hadden uitgewerkt” van een mogelijke door de VS gesteunde normaliseringsovereenkomst.

“Ik denk dat alle partijen een basiskader hebben uitgewerkt voor wat we zouden kunnen bereiken,” zei hij.

Reuters meldde destijds dat het vredesakkoord van Saoedi-Arabië met Israël niet afhankelijk zou zijn van de oprichting van een Palestijnse staat.

In december stelde Netanyahu drie voorwaarden voor vrede tussen Israël en de Palestijnen: De vernietiging van Hamas, de demilitarisering van de Gazastrook en de deradicalisering van de Palestijnse samenleving.

“Dit zijn de drie voorwaarden voor vrede tussen Israël en zijn Palestijnse buren in de Gazastrook,” schreef hij in een gastartikel in de Wall Street Journal.

Aangezien Hamas had beloofd om 7 oktober “keer op keer” te herhalen, was de enige proportionele reactie de volledige eliminatie van Hamas.

Hij waarschuwde dat “Israël onterecht de schuld geven” van burgerslachtoffers “Hamas en andere terroristische organisaties over de hele wereld alleen maar zal aanmoedigen om menselijke schilden te gebruiken. Om deze wrede en cynische strategie ineffectief te maken, moet de internationale gemeenschap Hamas de schuld geven van deze slachtoffers. Ze moet erkennen dat Israël de grotere strijd van de beschaafde wereld tegen barbarij leidt.

Ten tweede moet Gaza worden gedemilitariseerd, zodat het niet opnieuw een terroristische basis wordt van waaruit Israël kan worden aangevallen, zei hij, en hij riep op tot de instelling van een tijdelijke veiligheidszone tussen Israël en Gaza en een controlemechanisme tussen Gaza en Egypte.

De Palestijnse Autoriteit is niet in staat om dit doel te bereiken, zei hij.

“De verwachting dat de Palestijnse Autoriteit de Gazastrook zal demilitariseren is een fantasie. Op dit moment financiert en verheerlijkt ze terrorisme in Judea en Samaria en voedt ze Palestijnse kinderen op om te streven naar de vernietiging van Israël,” schreef hij. “Het is dan ook geen verrassing dat ze noch het vermogen noch de wil heeft getoond om Gaza te demilitariseren. De PA slaagde er niet in om dit te doen voordat het uit het gebied werd verdreven door Hamas in 2007, en het is er niet in geslaagd om dit te doen in de gebieden die het vandaag de dag controleert. Voor de nabije toekomst zal Israël de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de Gazastrook moeten behouden.”

Ten derde moet de Gazastrook gederadicaliseerd worden en moet het schoolsysteem hervormd worden zodat kinderen geleerd wordt “het leven te waarderen en niet de dood”. De preken over de dood van Joden in de moskeeën moeten stoppen en de Palestijnse burgermaatschappij moet gereorganiseerd worden, vervolgde hij.

“Na de overwinning van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog vond een succesvolle deradicalisering plaats in Duitsland en Japan. Vandaag de dag zijn beide naties grote bondgenoten van de Verenigde Staten en bevorderen ze vrede, stabiliteit en welvaart in Europa en Azië,” schreef Netanyahu.

Ook de Israëlische president Isaac Herzog sloot zich in december aan bij degenen die zich uitspraken tegen een tweestatenoplossing na de Gaza-oorlog.

“Ik raad ten zeerste af om alleen over een tweestatenoplossing te praten. En waarom? Omdat er hier een emotioneel hoofdstuk is dat moet worden afgehandeld. Mijn volk rouwt. Mijn land is in trauma,” zei Herzog in een interview met Associated Press.

“Om terug te keren naar het idee van het verdelen van het land, of onderhandelen over vrede, of praten met de Palestijnen, et cetera, moet je eerst en vooral omgaan met het emotionele trauma dat we doormaken en de behoefte aan en de vraag naar [een] alomvattend gevoel van veiligheid voor alle mensen,” legde hij uit.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox