Regering Biden vertelt Palestijnen Israël te helpen bij terreurbestrijding

Voormalig Adviseur Arabische Zaken Kolonel David Hacham zegt dat de huidige escalatie niet wijst op een derde Intifada, maar dat er dingen kunnen veranderen.

Door Yaakov Lappin |
Palestijnen botsen met Israëlisch veiligheidspersoneel bij het Graf van Jozef in Nablus, 13 april 2022. Foto: Nasser Ishtayeh / Flash90

De Verenigde Staten oefenen druk uit op de Palestijnse Autoriteit om de veiligheidscoördinatie met Israël te vergroten. Dit als onderdeel van een grotere inspanning om het geweld in Judea en Samaria, algemeen bekend als de Westelijke Jordaanoever, te verminderen, vertelt een voormalige Israëlische defensieambtenaar aan JNS.

Een hoge PA-delegatie arriveerde begin oktober in Washington, geleid door Hussein al-Sheikh, secretaris-generaal van het Uitvoerend Comité van de PLO. De delegatie ontmoette hoge Amerikaanse functionarissen waaronder National Security Advisor Jake Sullivan en richtte zich op het vinden van nieuwe manieren om de economische omstandigheden voor Palestijnse burgers te verlichten, het heropenen van het Amerikaanse consulaat in Oost-Jeruzalem en het heropenen van het kantoor van de PLO in Washington, volgens David Hacham, een senior onderzoek medewerker bij het MirYam Instituut en een voormalig adviseur voor Arabische zaken van zeven Israëlische ministers van Defensie.

“Het is belangrijk op te merken dat dit het eerste officiële bezoek van de Palestijnse Autoriteit aan de Verenigde Staten was sinds 2017, toen PA-president Mahmoud Abbas een boycot plaatste tegen de regering Trump nadat deze Jeruzalem als hoofdstad van Israël had erkend,” zei hij.

Hacham wees op de dramatische toename van Palestijns geweld tegen Israëli’s in de afgelopen dagen, na maanden van gestage aanvallen, verklarend:

“Dit roept de vraag op of we op het punt staan een nieuwe intifada in te gaan. Als iemand die tijdens de Eerste Intifada jaren in Gaza heeft doorgebracht en daarna als adviseur van de ministers van Defensie tijdens de Tweede, kan ik ondubbelzinnig zeggen dat de recente gebeurtenissen in Judea en Samaria niet wijzen op het uitbreken van een derde intifada.”

Zie gerelateerd: Nieuwe Palestijnse terreurgroep wint snel aan populariteit

Hoewel het Arabische geweld het niveau heeft bereikt van dagelijkse schietpartijen door Palestijnse schutters en de dood van drie soldaten van de Israel Defense Forces (IDF) en een Israëlische burger in de afgelopen periode, evenals tientallen Palestijnse schutters die zijn doodgeschoten in botsingen met de IDF, zei Hacham dat het verhoogde niveau van terrorisme zich in dit stadium niet vertaalt in een intifada.

“De belangrijkste kenmerken van een Palestijnse intifada zijn wijdverspreide gewelddadige protesten en onlusten in grote gebieden, die hele sectoren van de Palestijnse samenleving vertegenwoordigen, en een groot geografisch gebied waarin Israëlische soldaten en burgers worden aangevallen. Dit kenmerk is niet zichtbaar in de huidige escalatie, althans nog niet,” zei hij.

“Tegelijkertijd gaat deze beoordeling gepaard met een waarschuwing. Een voortzetting van de gewelddadige confrontaties ter plaatse zou uiteindelijk een derde intifada kunnen ontketenen. Een voortzetting van dit niveau van geweld zal ongetwijfeld een geduchte uitdaging vormen voor Israël,” waarschuwde hij.

Hacham riep Israël op de in Nablus gevestigde terreurgroep Lion’s Den, die onlangs in Samaria is opgedoken, te ontmantelen en de relatieve rust te herstellen door tegelijkertijd maatregelen te nemen ter verbetering van de economische omstandigheden voor gewone Palestijnen, met name voor werknemers, handelaren en zakenlieden.

Hij riep Israël ook op snel te handelen om rust te brengen in Oost-Jeruzalem en ervoor te zorgen dat de Tempelberg vrij is van verstoringen en provocaties, en tegelijkertijd de spanningen in de Arabische wijken van de stad snel te verminderen.

Hij noemde de huidige escalatie de ergste sinds de golf van Palestijnse auto-ramming en mes aanvallen in 2015.

“Tegen deze achtergrond is het onmogelijk uit te sluiten dat het geweld opnieuw afglijdt naar binnen de Groene Lijn, wat een nieuwe uitbarsting van geweld en terrorisme betekent in de Arabische Israëlische sector, vergelijkbaar met wat zich voordeed tijdens ‘Operatie Bewaker van de Muren’ in mei 2021,” zei Hacham.

“Het is belangrijk op te merken dat de huidige escalatie plaatsvindt tegen de achtergrond van een bevriezing van de Israëlisch-Palestijnse diplomatieke processen en het onvermogen van beide partijen om gesprekken te bevorderen. Israël zit vast in een politiek moeras, en de politieke opties van de PA zijn beperkt omdat de 86-jarige president Mahmoud] Abbas het einde van zijn ambtstermijn als PA-leider nadert,” betoogde Hacham.

In Gaza hebben de terreurfacties Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad besloten zich niet rechtstreeks in te laten met de huidige golf van aanvallen, maar de Gazanen te laten profiteren van de voordelen van economische faciliteiten, zoals het besluit van Israël om ongeveer 20.000 Palestijnen uit Gaza een werkvergunning voor Israël te geven. PIJ herstelt nog steeds van de klappen die het kreeg van de IDF tijdens een driedaagse escalatie in augustus van dit jaar. Toch zou het verkeerd zijn om Hamas en PIJ te omschrijven als “passieve waarnemers”, aldus Hacham.

“Zij stellen alles in het werk om het vuur aan te wakkeren en het geweld geografisch uit te breiden in Judea en Samaria. Dit wordt bereikt door intensieve ophitsingscampagnes die inspelen op islamitische religieuze snaren, met speciale nadruk op de Tempelberg in Jeruzalem. Hamas probeert de sfeer rond de Tempelberg op te stoken door valse beweringen te verspreiden over de Israëlische acties op die plaats. Bovendien verleent Hamas financiële en militaire steun aan de Lion’s Den-groep in Nabloes,” zei hij.

Uiteindelijk, zei Hacham, neemt het aanzien van de PA onder de Palestijnen in Judea en Samaria af, en dit machtsvacuüm wordt uitgebuit door lokale terroristen en gevestigde islamitische extremistische groeperingen.

“De PA is de ‘Leeuw van Qalqilya’ genoemd. Dit is een woordspeling die verwijst naar de oudere en vermoeide leeuw in de dierentuin van Qalqilya [in Samaria], die rechtstreeks wordt vergeleken met de sombere staat van de PA,” zei hij.

“De status van de PA in Nabloes en Jenin zou verder kunnen verslechteren, waardoor haar ineenstorting wordt bespoedigd. Als dit gebeurt, zal dit ongetwijfeld leiden tot een staat van crisis en chaos, en tot een aanzienlijke toename van de macht van extremistische islamitische organisaties, Hamas en PIJ, in Judea en Samaria, en hun vermogen om het bestaande Palestijnse leiderschap daar uit te dagen,” zei Hacham.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox