Rabbijn: God was er op 7 oktober, net als in 1948

“Je kunt je niet afvragen waar God was als er een tragedie toeslaat, maar je kunt zijn aanwezigheid wel negeren in positieve situaties.”

Door Redactie Israel Today |
Rabbij Igbal Cohen. Foto: David Cohen/Flash90

Waar was God op 7 oktober 2023 toen de vijanden van Israël over de zuidelijke grenzen stroomden om naar believen te martelen, te verkrachten en te moorden?

Deze vraag wordt de laatste tijd veel gesteld, net als na de Holocaust.

Rabbijn Igal Cohen, een prominente Israëlische geestelijke, vindt het echter een beetje hypocriet, omdat weinigen bereid zijn om Gods aanwezigheid of rol te overwegen bij positieve gebeurtenissen zoals de wonderbaarlijke heroprichting van Israël als natiestaat in 1948.

“De vraag ‘Waar was God?’ is een goede,” vertelde rabbijn Cohen aan Channel 14 News. “Waar was God toen de staat Israël herboren werd? We kunnen niet tegen God zeggen ‘Waar was je’ als er iets slechts gebeurt, maar als er iets goeds gebeurt, kan het ons niet schelen waar hij was.”

Degenen die de schijnbare afwezigheid van God op deze Zwarte Sjabbat in twijfel willen trekken, vervolgde de rabbijn, zouden moeten overwegen hoe hij aanwezig was toen Israël in 1948 uit de as herrees of toen de Israëlische legers superieure vijandelijke troepen versloegen in 1967 en andere oorlogen.

“Ik kan niet spreken voor Gods agenda,” benadrukte rabbijn Cohen. “Maar ik weet dat Hij er altijd is. Soms zijn de dingen goed, soms slecht. Zelfs het slechte kan dienen om ons te verenigen en te versterken. Maar ik denk niet dat iemand met een vinger kan wijzen en oordelen en zeggen: ‘Dit gebeurde om deze reden’.”

Conclusie: “God is al meer dan 3000 jaar bij ons. Hij heeft ons grootgebracht, Hij heeft ons de overwinning gebracht. Als je dat begrijpt en gelooft in de Schepper, dan weet je dat je in goede handen bent.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox