Protestleiders: “We staan open voor een eenheidsregering onder leiding van Netanyahu”

Maar na jaren Netanyahu een “fascist” en een “dictator” te hebben genoemd, is het nu misschien te laat om een eenheidsregering met hem te vormen.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Benjamin Netanyahu, verkiezingen
Benny Gantz en Benjamin Netanyahu toen ze samen in een eenheidsregering zaten, in 2020. Foto: Tal Shahar/POOL

Een jaar geleden was dit ondenkbaar. De verkiezingscampagnes van alle grote centrum- en linkse partijen waren erop gericht Benjamin Netanyahu te verslaan en hem uit de zetel van premier te houden.

Toen deze partijen de laatste verkiezingen verloren, weigerden ze onmiddellijk om zelfs maar te overwegen om lid te worden van Netanyahu’s nieuwe coalitie. Sommigen ter linkerzijde zijn nu van mening dat dit een vergissing was.

De leider van de anti-regeringsprotesten, Eran Schwartz, gaf vandaag in een interview met Ynet Live toe dat de centrumlinkse partijen misschien uit hun “Just Don’t Bibi” boom moeten klimmen en een nationale eenheidsregering met Netanyahu moeten vormen om “Israël te redden”.

Het simpele feit is dat rechts sterker is in de Knesset en onder de Israëlische kiezers, en het is onwaarschijnlijk dat dit zal veranderen. En hoewel velen ter rechterzijde een hekel hebben aan Netanyahu, zijn er genoeg om ervoor te zorgen dat zijn Likud-partij in de nabije toekomst aan de top zal blijven. Elke regering waar Netanyahu’s Likud-partij niet bij betrokken is, zal waarschijnlijk geen volledige termijn overleven (zoals we zagen bij de recente “regering van verandering”).

In het licht hiervan vroeg Ynet zich af of de protestleiders nu open zouden staan voor het opnemen van de centrumlinkse partijen van Yair Lapid en Benny Gantz in een nationale eenheidsregering met Netanyahu, zowel om de ultraorthodoxe en extreem-rechtse nationalistische partijen te verdrijven als om enige pariteit met Likud te bereiken.

“Als je met meer dan 30 zetels meedoet en niet slechts 7, dan sta je op gelijke voet met Likoed,” zei de Ynet-presentator.

Schwartz benadrukte dat hij alleen voor zichzelf sprak en niet voor de hele protestbeweging (waarvan velen volhouden dat Netanyahu zelf het probleem is en omver geworpen moet worden), maar zei dat hij “bereid zou zijn om die prijs te betalen”, waarmee hij de “prijs” bedoelt van het verlengen van Bibi’s termijn.

Velen vermoeden dat Netanyahu de voorkeur geeft aan een dergelijke aanpak, dat samenwerken met de centrumlinkse partijen beter voor hem is dan proberen de ultraorthodoxe en rechts-nationalistische facties tevreden te stellen en te matigen.

Bovendien staat Netanyahu open voor het vormen van een regering met de centrumlinkse partijen en heeft hij dit ook geprobeerd, maar ze hebben geweigerd om met hem samen te werken.

Het valt niet te ontkennen dat een meerderheid van de Israëlische kiezers Netanyahu als premier wil en dat zijn Likud-partij altijd een van de grootste en meestal de grootste factie in de Knesset zal zijn.

Dus als hij liever samenwerkt met centrum-links, maar zij weigeren met hem samen te werken, dan kan centrum-links alleen maar zichzelf de schuld geven van het feit dat Bibi geen andere keuze heeft dan extreem-rechtse religieuze coalities te vormen. Misschien beseffen ze dit te laat.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox