President Herzog reikt de prestigieuze Wolf-prijzen voor 2022 uit

De bijzonder prestigieuze internationale Wolf-prijs wordt jaarlijks in Israël uitgereikt aan wetenschappers en kunstenaars vanuit de hele wereld, die zich op bijzondere wijze hebben onderscheiden binnen hun vakgebieden.

Door Yossi Aloni | | Onderwerpen: technologie, Israel
De Israëlische president Isaac Herzog reikt de Wolf-prijs 2022 uit. Foto: Kobi Gideon / GPO

De Israëlische president Isaac Herzog heeft de prestigieuze Wolf-prijs 2022 uitgereikt, die jaarlijks wordt toegekend aan hen die een unieke bijdrage op het gebied van wetenschap en kunst hebben geleverd: “Een ieder die hiermee wordt geëerd is een levend bewijs van de menselijke intelligentie, die de grenzen van het mogelijke steeds weer herdefinieert”.

President Isaac Herzog en zijn vrouw Michal ontvingen dit jaar de gasten voor de uitreiking van de Wolf Foundation Awards in de residentie van de president. Tijdens het evenement maakte minister van Onderwijs, Dr. Yifat Shasha Biton, het besluit van het prijzencomité bekend. De ceremonie werd ook bijgewoond door de uitvoerend directeur van de Wolf Stichting, Reut Yinon Berman, en de voorzitter van de Stichting, Prof. Dan Shechtman.

De Wolf-prijs, die een grote internationale faam geniet, werd dit jaar voor de 44e keer uitgereikt. Sinds de oprichting van de stichting hebben 360 wetenschappers en kunstenaars de Wolf-prijs ontvangen, en ongeveer een derde van deze prijswinnaars heeft vervolgens een Nobelprijs gewonnen op gebieden, die beide prijzen gemeen hebben.

Dit zijn de prijswinnaars van dit jaar:

  • De Wolf-prijs voor Wiskunde werd toegekend aan Prof. George Lustig van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) voor zijn baanbrekende bijdragen aan de moderne representatie-theorie (abstracte algebraïsche structuren) en aanverwante gebieden.
  • De Wolf-prijs voor Natuurkunde werd toegekend aan de volgende professoren: Anne L’Hullier, Lund University (Zweden); Paul Corkum, University of Ottawa; Ferenc Krausz, Max-Planck-Institute of Quantum Optics en de Ludwig-Maximilian-University van München, voor baanbrekend en innovatief werk op het gebied van ultrasnelle lasers en attoseconde fysica, alsmede hoge-resolutie beeldvorming waarmee de beweging van elektronen in atomen, moleculen en vaste stoffen wordt weergegeven.
  • De Wolf-prijs voor Scheikunde werd toegekend aan de volgende professoren: Bonnie Basler, Princeton University, Caroline Bertucci, Stanford University en Benjamin Cravatt, Scripps Institution – voor hun fundamentele bijdrage aan het inzicht in de chemie van de intercellulaire communicatie en voor het uitvinden van chemische methoden om de rol van koolhydraten, vetten en eiwitten in deze biologische processen te bestuderen.
  • De Wolf-prijs voor Landbouw werd toegekend aan Prof. Pamela Ronald van de Universiteit van Californië, voor haar baanbrekend werk bij het onderzoek naar de werking van rijst op het gebied van tolerantie tegen ziekten en milieustress.
  • De Wolf-prijs voor Architectuur werd toegekend aan de volgende architecten: Prof. Elizabeth Diller, DS+R, Princeton University – voor haar invloedrijke en uitzonderlijke werk waarin architectuur wordt gecombineerd met een artistieke inspanning en aandacht voor de openbare ruimte; aan Prof. Momoya Kaijima van het Japanse architectenbureau Atelier Bow-Wow, Zürich Institute of Technology (ETH) en Prof. Yoshiharu Tsukamoto van Atelier Bow-Wow, Tokyo Institute of Technology (TIT) Japan, voor hun werk dat het belang benadrukt van etnografische kenmerken, evenals het bestuderen van de wereld vanuit het perspectief van de sociale betrekkingen en het wonen in de architectuur, zowel in de literatuur alsook in de praktijk.

De vijf prijzen, met een totaalbedrag van 100.000 dollar per vakgebied, worden dit jaar toegekend aan elf winnaars uit de volgende vijf landen: de VS, Canada, Duitsland, Zweden en Japan.

President Herzog vertelde in zijn toespraak: “Wij moeten onze bestaande realiteit niet zien als een gegeven situatie die niet kan worden opgelost, maar als uitgangspunt nemen voor de verwezenlijking van onze dromen. Mensen delen de universele drang om hun lot in eigen hand te nemen, om de grenzen van de verbeelding te overschrijden en de wereld naar onze wensen vorm te geven, voor onszelf en voor onze kinderen. Voor mij is dit de essentie van Israëls geschiedenis en de geschiedenis van onze, zich ontwikkelende, wereld”.

De president besloot met de volgende woorden: “Vrienden, ik wil de Wolf Foundation bedanken voor haar werk in de loop der jaren en voor haar bijdrage aan de Israëlische samenleving, en natuurlijk feliciteer ik elk van hen die nu onderscheiden zijn. Mogen wij allen kracht en inspiratie putten uit uw dromen en uw werk, en aangemoedigd worden om de grenzen van onze verbeelding te doorbreken, bij ons werk om van de wereld een betere plaats te maken”.

De Israëlische minister van Onderwijs en voorzitter van de Wolf Foundation, Dr. Yifat Shasha Biton, verklaarde: “De Dag van de Wolf-prijs is een feestelijke dag voor de wetenschap en de kunst in de Staat Israël en de rest van de wereld. Door deze prijs toe te kennen, erkennen wij leidende en baanbrekende mensen binnen de wetenschap en de kunst, wier werk bijdraagt aan een betere wereld – voor ons allemaal.”

Prof. Dan Shechtman, waarnemend voorzitter van de Wolf stichting, Wolf-prijswinnaar voor natuurkunde en Nobelprijswinnaar in de  scheikunde, zei: “De aankondiging van de Wolf-prijs is het hoogtepunt van een lange reis. Een reis die jaren zal duren, een reis die ook moeilijkheden, teleurstellingen en eenzaamheid met zich mee zal brengen. Wij, wetenschappers, worden beoordeeld op ons originele denken, op creativiteit, op vindingrijkheid, maar niet in de laatste plaats op doorzettingsvermogen, vastberadenheid, toewijding, hard werken en vastberadenheid”.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox