President Herzog: ‘Democratische partij van VS blijft Israël steunen’

“Dit is geen verloren zaak”, zegt de Israëlische president over de betrekkingen met de Democraten in het Congres.

Door Mike Wagenheim | | Onderwerpen: Verenigde Staten
De Israëlische president Isaac Herzog gelooft dat de betrekkingen met de Amerikaanse Democratische Partij gered kunnen worden. Foto: Michael Giladi/Flash90

In een toespraak voor verslaggevers op 20 juli zei de Israëlische president Isaac Herzog dat er “grote liefde voor Israël is aan beide zijden van de kamer” in het Amerikaanse Congres, “in tegenstelling tot de indruk” in Israël.

Herzog zei dat hij drie maanden had gewerkt aan de toespraak die hij op 18 juli hield voor een gezamenlijke zitting van het Congres. “Het was erg indrukwekkend om het enthousiasme te zien,” zei hij.

Velen hebben het gevoel dat er een kloof bestaat tussen Israël en de Democratische Partij in de Verenigde Staten, en velen geloven dat die breder wordt. Maar de Israëlische president ziet dat anders en noemde de ontvangst die hij kreeg van alle kanten van het Congres als bewijs. “Dit is geen verloren zaak,” zei hij. “Dit is geen kleinigheid.”

Zowel in zijn toespraak tot het Congres als in zijn opmerkingen voor en na zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden in het Oval Office op 18 juli, wees Herzog op de deugdzaamheid en vitaliteit van de Israëlische democratie tegenover het verhitte debat over de hervorming van de rechterlijke macht. Sommige leden van het Israëlische publiek vonden dat hij de voorgestelde hervormingen niet voldoende had bekritiseerd.

Herzog vond het niet gepast voor een Israëlische president om de hervorming van de rechterlijke macht te bekritiseren. Of om Biden of het Congres te vragen ermee te stoppen en dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu niet geprobeerd heeft Herzog te overtuigen om het standpunt van Biden over de hervorming van de rechterlijke macht te verzachten.

Een Israëlische diplomatieke bron, die ook niet bij naam genoemd wilde worden, zei dat Herzog weliswaar diepe politieke verdeeldheid had aangetroffen in Washington, maar dat de toon beleefder was dan hij had verwacht.

Hoewel elementen van zowel progressief links als extreem rechts het vaak eens zijn over kritiek op Israël, vond de diplomatieke bron dat er veel was om blij over te zijn. “De overgrote meerderheid van de Congresleden kwam en bracht veel gasten mee naar de toespraak,” zei de diplomatieke bron. “De zaal was voller dan hij in vele jaren is geweest,” zei hij.

De diplomatieke bron beschreef ook een positieve ontmoeting op 19 juli tussen Herzog en de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris, en zei dat de twee elkaar hadden ontmoet toen Harris Israël bezocht als Amerikaans senator uit Californië. De twee kondigden die dag een nieuw Israëlisch-Amerikaans partnerschap aan op het gebied van klimaattechnologie in het Eisenhower Executive Office Building, dat deel uitmaakt van het complex van het Witte Huis.

“Ze nam de klimaatkwestie serieus omdat ze erg begaan is met jonge mensen,” zei de diplomatieke bron over Harris.

Progressieve vleugel tegen contact met Saoedi’s

Volgens JNS was de ontmoeting met Biden in de Oval Office op 18 juli nogal verontrustend.

Biden vertelde Herzog dat hij bezorgd was over de eenzijdige goedkeuring van gerechtelijke hervormingen door de Israëlische regering en dat hij zijn grote bezorgdheid had geuit over de mogelijke ineenstorting van de Palestijnse Autoriteit, aldus JNS.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en de nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan sloten zich aan bij de zorgen van Biden over de Palestijnse Autoriteit.

Terwijl het Israëlische kabinet op 9 juli stemde om maatregelen te nemen om de ineenstorting van de PA te voorkomen, willen Blinken en Sullivan de uitvoering van maatregelen, waaronder noodzakelijke financiële stappen, en beschouwen dit noch voor noch tegen de Palestijnen, maar een Israëlisch veiligheidsbelang.

JNS meldde verder dat de regering Biden geen druk heeft uitgeoefend op Herzog om Israël zover te krijgen de hulp aan Oekraïne te verhogen.

Terwijl de Amerikaanse regering nog steeds grotendeels de voortzetting van de Abraham Akkoorden steunt, gingen haar vertegenwoordigers niet in detail met Herzog over een pad naar normalisering van de betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Israël, zo klinkt het.

Een dergelijk pad wordt bemoeilijkt door de progressieve vleugel van de Democratische Partij, die contacten met Saoedische leiders afwijst.

Bovendien vernam JNS dat Amerikaanse functionarissen vaak verwezen naar de hervatting van het twee keer uitgestelde Negev Forum en de behoeften van de Palestijnen, die weigeren deel te nemen aan de multilaterale gesprekken, wanneer de Abraham Akkoorden werden besproken.

Op 20 juli had Herzog een ontmoeting met António Guterres na de opmerkingen van de secretaris-generaal van de VN eerder deze maand dat Israël “duidelijk” buitensporig geweld had gebruikt in zijn anti-terreuroperaties in Jenin, waarbij alleen bekende terroristen werden gedood. Gilad Erdan, Israëlisch ambassadeur bij de VN, noemde de opmerkingen van de VN-chef “beschamend, vergezocht en volledig buiten de werkelijkheid”. Guterres weigerde de opmerking terug te nemen. Herzog protesteerde tegen de verklaring van Guterres en legde hij in detail uit waarom de beweringen van de VN-chef onwaar waren.

Bij het verlaten van het hoofdkwartier van de wereldorganisatie, vroeg een verslaggever aan Herzog hoe de vergadering was verlopen. Hij glimlachte en zuchtte en, gebruikmakend van het Hebreeuwse acroniem voor de Verenigde Naties, zei: “Het is OoM” – met andere woorden, het is wat het is.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox