Prachtig! “Hatikvah” klinkt in Doha na Israëlisch goud bij schermen

Yuval Freilich droeg een T-shirt met de vlag van zijn land en de inscriptie “Am Yisrael Chai” toen hij de Italiaan Federico Vismara versloeg.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Sport
Skyline van Doha, Qatar. Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

“Hatikvah”, het volkslied van de Joodse staat, klonk deze week in een sportarena in Doha nadat de Israëlische schermer Yuval Freilich een gouden medaille won op de Grand Prix van de Internationale Schermfederatie, die woensdag werd afgesloten in de Qatarese hoofdstad.

Freilich droeg een T-shirt met de vlag van zijn land en de inscriptie “Am Yisrael Chai” (“Het volk van Israël leeft”) toen hij de Italiaan Federico Vismara versloeg. Dit bracht de 29-jarige Israëlische schermer een stap dichter bij zijn doel om deel te nemen aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Freilich, die opgroeide in Neve Daniel in Gush Etzion in Judea, is de zoon van Australische immigranten en schermt al sinds zijn achtste. Hij won gouden medailles in jeugdtoernooien in 2014 en 2015 en zilver in de U23-categorie in 2016. In 2019 werd hij de eerste Israëliër die een Europees kampioenschap won.

“Yuval Freilich heeft een indrukwekkende prestatie laten zien in een wereldtoernooi van topklasse en staat op het punt om te voldoen aan de criteria voor de Olympische Spelen in Parijs, wat een geweldige prestatie is,” vertelde Gili Lustig, voorzitter van het Israëlisch Olympisch Comité, woensdag aan de Israëlische nieuwszender Channel 14.

“De overwinning in Qatar en het hijsen van de Israëlische vlag op dit unieke podium in tijden als deze is het toppunt van Israëlische trots,” voegde hij eraan toe.

Hoewel Israël en Qatar geen officiële diplomatieke betrekkingen hebben, zijn duizenden Israëli’s direct of indirect naar de Arabische Golfstaat gereisd om deel te nemen aan het WK 2022.

Qatar, dat onderdak biedt aan de leiders van Hamas en de terreurgroep met honderden miljoenen dollars heeft gesteund, speelde ook een belangrijke rol in de vrijlating van 105 gijzelaars uit de Gazastrook in november. Er wordt momenteel onderhandeld over een verdere overeenkomst over de vrijlating van gijzelaars voor een staakt-het-vuren.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox