Poetins Rusland geeft het zionisme de koude schouder

Wat wij zien als alijah wordt door het Kremlin gezien als een complot om menselijk kapitaal uit Rusland te stelen.

Door Ariel Bulshtein | | Onderwerpen: Rusland
Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Behoudens een dramatische wending van gebeurtenissen, zou er een wonder nodig zijn om Rusland ervan te weerhouden de activiteiten van het Joods Agentschap op zijn grondgebied te sluiten.

Israël kan zichzelf voor de gek houden, maar de Russische inspanning om alijah naar Israël te beteugelen is goed op weg. Het bevel hiervoor kwam van het hoogste kantoor in het land en is niet de gril van een ondergeschikte functionaris. Het is een officieel Russisch initiatief, gestuurd door het Kremlin en gevoed door zijn economische wereldbeeld.

Gedurende de twee decennia van zijn bewind heeft de Russische president Vladimir Poetin één doel nagestreefd: de status van supermacht van zijn land terugwinnen en de wereldorde die vorm kreeg na de nederlaag van de USSR in de Koude Oorlog in de war brengen.

Alles is op dit doel gericht geweest. De rijke energiebronnen van Rusland werden naar het Westen geëxporteerd om het afhankelijk te maken van Rusland. De royale inkomsten uit de verkoop van olie en gas werden vervolgens gebruikt voor de opbouw van de militaire macht. Een deel van de opbrengst was ten voordele van de bevolking, zodat de geleidelijke ontzegging van vrijheden zonder massaprotesten zou verlopen.

Nu, na 20 jaar van zorgvuldige voorbereidingen, heeft Poetin besloten dat de voorwaarden voor de grote botsing der beschavingen vervuld zijn. Met het aan de macht komen van West-Europese leiders die hij als zwak beschouwde – onder wie de Amerikaanse president Joe Biden – gaf hij het Russische leger het bevel Oekraïne binnen te vallen in een poging het regime in Kiev snel omver te werpen en naar het westen door te stoten.

Ondanks alle wreedheid is de huidige oorlog in Oekraïne slechts het topje van de ijsberg. Maar de enorme veranderingen die eronder broeien, interesseren het publiek in de vrije wereld – of in Israël – niet echt zolang zij geen directe gevolgen voor ons hebben, bijvoorbeeld op het gebied van immigratie.

Deze veranderingen veranderen Rusland steeds meer in een gemobiliseerde dictatuur die doet denken aan de Sovjet-Unie. Als zodanig is de val van een nieuw ijzeren gordijn slechts een kwestie van tijd.

Een dictatuur kan niet toestaan dat organisaties als het Joods Agentschap vrijelijk op haar grondgebied kunnen opereren. Haar interne beleid vereist de uitroeiing van elk overblijfsel van vrijheid, vooral als deze vrijheid tot doel heeft de Joodse identiteit vorm te geven of het vertrek uit Rusland naar Israël te bevorderen. Wat wij zien als het maken van alijah naar het Joodse vaderland, wordt door Poetin gezien als een complot om menselijk kapitaal – ingenieurs, softwareontwikkelaars, ondernemers en toekomstige soldaten – uit zijn land te stelen.

Het Joods Agentschap zal niet de enige Joodse organisatie zijn die haar activiteiten in Rusland moet stopzetten. Andere organisaties zoals Israëlische culturele centra, die zich bezighouden met het verspreiden van informatie over Israël en het onderwijzen van Hebreeuws, zullen worden gesloten.

Dit zal echter slechts het begin zijn. Door te kiezen voor een confrontatie met de vrije wereld, heeft Poetin zijn land op het pad van escalatie met Israël gezet. Op weg naar het onvermijdelijke conflict is het waarschijnlijk dat de meeste verworvenheden, die in 30 jaar van diplomatieke betrekkingen tussen Israël en Rusland met grote moeite zijn opgebouwd, geleidelijk aan ongedaan zullen worden gemaakt.

Er zou een wonder voor nodig zijn om dit te stoppen. Maar als de Russen tot bezinning komen en afzien van verdere escalatie totdat een nieuwe regering is gevormd, zal het misschien nog mogelijk zijn dit kwade decreet ongedaan te maken.


Ariel Bulshtein is journalist, vertaler, docent en advocaat. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door Israel Hayom.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox