Paus voor de families van de gijzelaars: Hamas zijn “slechte, kwaadaardige mensen”

Paus Franciscus had maandag een ontmoeting met families wiens geliefden sinds 7 oktober gegijzeld zijn.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hamas, Vaticaan
Paus Franciscus Foto: Shutterstock

Paus Franciscus heeft maandag verschillende families ontmoet van wie familieleden sinds 7 oktober door de terreurorganisatie Hamas in de Gazastrook worden gegijzeld, aldus het persbureau van het Vaticaan.

De families vertelden Italiaanse media dat de paus de Hamas-terroristen had omschreven als “slechte, kwaadaardige mensen”. Hij had gezegd dat hij in contact stond met de katholieke kerk in Gaza om de vrijlating van de resterende 133 gijzelaars te bewerkstelligen.

“We hadden niet verwacht dat hij zoveel tijd met ons zou doorbrengen. Hij was erg hartelijk en vertelde ons dat hij alles zou doen, samen met de landen die verbonden zijn met het Vaticaan, om de gijzelaars naar huis te brengen, alsof het een internationale missie was,” citeerde ANSA de families.

Volgens het Franse persbureau AFP bestond de groep uit familieleden van Shiri Bibas (32), haar man Yarden (34) en hun kinderen Ariel (4) en Kfir (1), Agam Berger (19), Tamir Nimrod (19), Guy Gilboa-Dalal (22) en Omri Miran (46).

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz prees de paus in een post op X op zondag voor “het honoreren van het verzoek om de families van de gijzelaars te ontmoeten die mij vergezelden tijdens mijn bezoek aan Italië”.

“Zes maanden na het bloedbad van 7 oktober hebben de ontmoeting en steun van de paus een groot moreel gewicht en zenden ze een duidelijke boodschap uit: de wereld moet zich mobiliseren en pleiten voor de onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars,” twitterde Katz.

Als onderdeel van het officiële bezoek hadden de familieleden van de gijzelaars maandag een ontmoeting met de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Antonio Tajani en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Piantedosi, evenals met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap.

In zijn paasboodschap in het Vaticaan op 31 maart riep paus Franciscus op tot de vrijlating van alle resterende gijzelaars in de Gazastrook en een onmiddellijk staakt-het-vuren in de verdedigingsoorlog van Israël tegen de terreurgroep.

“Ik roep nogmaals op tot humanitaire toegang in de Gazastrook en roep nogmaals op tot de onmiddellijke vrijlating van de gijzelaars die op 7 oktober zijn ontvoerd en tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook,” zei hij volgens AFP.

In februari diende de Israëlische ambassade in het Vaticaan een formeel protest in nadat de kardinaal staatssecretaris van de Heilige Stoel, Pietro Parolin, de Joodse staat beschuldigde van het gebruik van disproportioneel geweld tegen Hamas.

In een gesprek met journalisten tijdens een evenement met Italiaanse ambtenaren over de oorlog in Gaza, zei kardinaal Parolin: “Ik denk dat we allemaal woedend zijn over wat er gebeurt, over deze slachting, maar we moeten de moed hebben om vooruit te kijken en de hoop niet te verliezen.

De hoofddiplomaat van het Vaticaan vertelde journalisten dat hij gelooft “dat het recht op verdediging van Israël, dat wordt ingeroepen om deze operatie te rechtvaardigen, proportioneel moet zijn, en dat is het zeker niet wanneer 30.000 mensen worden gedood”.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox