Parachutist van de legendarische foto van de Zesdaagse Oorlog overleden

Itzchak Ifat, die te zien is in het midden van de beroemde foto “Parachutisten bij de Klaagmuur”, is op 81-jarige leeftijd overleden.

Door David Isaac | | Onderwerpen: Zesdaagse Oorlog
Itzhak Ifat (midden) en andere Israëlische parachutisten bereiken de Klaagmuur in Jeruzalem, 7 juni 1967. Foto: David Rubinger/GPO

De centrale figuur op een iconische foto uit 1967 van drie parachutisten bij de bevrijde Westelijke Muur in de Oude Stad van Jeruzalem is zaterdag overleden. Itzchak Ifat werd 81 jaar oud.

Ifat, die 24 jaar oud was toen de foto werd genomen, is te zien in het midden van de foto terwijl hij zijn helm vasthoudt. De indrukwekkende foto werd genomen kort na de bevrijding van de Oude Stad van de Jordaanse bezetting tijdens de Zesdaagse Oorlog.

Ifat, één van de eerste parachutisten die de Oude Stad binnenkwam, is te zien samen met de parachutisten Zion Karasenti en Haim Oshri.
Ze kijken zichtbaar ontroerd omhoog naar de Westelijke Muur, de buitenste keermuur van de Tempelberg, de heiligste plaats in het Jodendom.
De foto kreeg de bijnaam “The Weeping Paratroopers” of “Paratroopers at the Wailing Wall” in het Hebreeuws.

Hun emoties waren deels te wijten aan het feit dat Joden de toegang tot de Oude Stad werd ontzegd onder Jordaans bewind (1949-1967).
De periode van Jordaans bewind over het oostelijke deel van Jeruzalem wordt beschreven als “een van de meest weerzinwekkende en intolerante ooit”.

Jordanië vernietigde op één na alle 35 synagogen in het oostelijke deel van Jeruzalem. Ze ontheiligden ook de begraafplaats op de Olijfberg en gebruikten grafstenen voor straten en latrines.

Toeristen die de synagoge wilden bezoeken moesten een doopbewijs of een ander bewijs laten zien dat ze niet Joods waren.
“Iedereen bleef maar praten over de Klaagmuur, maar wij waren nieuw en waren er nog nooit geweest. Die dag waren we er allemaal voor het eerst,” vertelde Oshri in 2017 aan Channel 2.

De foto werd genomen door David Rubinger, die in 2017 overleed. Hij was een gevierd fotograaf en ontving in 1997 de Israëlische Prijs voor Communicatie.

“Ik kan me nauwelijks het moment herinneren waarop Rubinger een foto van ons nam. Ik herinner me dat Rubinger zich tijdens de fotoshoot op de grond liet vallen en met zijn camera klikte. Rubinger was een goed mens, een liefhebber van het Israëlische volk en Israël, en een uitstekende professionele fotograaf,” zei Ifat een paar jaar geleden over Rubinger, zoals gemeld door de Jerusalem Post.

Na de oorlog werd Ifat verloskundige en gynaecoloog.

Kort voor de oorlog was hij leraar op een basisschool. De voormalige Israëlische ambassadeur in de VS, Danny Ayalon, tweette in juni 2019:

“In 1967 was ik 11 jaar oud. Mijn schoolleraar was een man genaamd Itzchak Ifat. Op een dag kwam hij niet opdagen voor de les. Ook de volgende dag was hij afwezig en ik wist niet wat er gebeurd was. De Zesdaagse Oorlog brak uit en uiteindelijk vond ik mijn leraar op de voorpagina van de krant.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox