Palestijnen bestaan, maar niet op de manier die zij beweren

Een Israëlische minister zegt dat er geen “Palestijns volk” bestaat; een deskundige houdt vol dat het bestaat maar geen geschiedenis heeft. Beiden hebben gelijk.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Palestijnen
Een groep "pragmatische" Israëli's demonstreert ter ondersteuning van het "Palestijnse volk". Foto: Nasser Ishtayeh/Flash90

Naast de Joden zijn er andere mensen in het Heilige Land, maar geen ander volk. De Palestijnen als een volk met een Arabische achtergrond zijn een “uitvinding” van de 20e eeuw, benadrukte de Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich, die daarmee in binnen- en buitenland opschudding veroorzaakte.

Smotrich verklaarde zondag op een besloten evenement in Parijs in het Hebreeuws:

“Bestaat er een Palestijnse geschiedenis of cultuur? Nee. Er waren Arabieren in het Midden-Oosten die tegelijk met de joodse immigratie en het begin van het zionisme naar het land Israël kwamen. Na 2000 jaar ballingschap keerde het volk van Israël terug naar huis en er waren Arabieren om [ons] heen die dat niet leuk vonden. Dus wat doen ze? Ze verzinnen een fictief volk in het land Israël en claimen fictieve rechten in het land Israël, alleen maar om de zionistische beweging te bestrijden.”

“Dit is de historische waarheid. Dit is de bijbelse waarheid. De Arabieren in het land Israël moeten deze waarheid horen. Deze waarheid moet hier in het Élysée worden gehoord.”

“Deze waarheid moet ook gehoord worden door het Joodse volk in de Staat Israël, dat een beetje in de war is. Deze waarheid moet gehoord worden in het Witte Huis in Washington. De hele wereld moet deze waarheid horen, want het is de waarheid – en de waarheid zal zegevieren.”

Het Midden-Oosten zit vol ‘nieuwe naties’

Media-analist Ehud Yaari reageerde dinsdag met een opiniestuk waarin hij Smotrich bekritiseerde en erop wees dat de lokale Arabische bevolking zichzelf kan bestempelen met elke nationale identiteit die zij wil, net zoals andere Arabische volkeren in het Midden-Oosten dat deden na de Tweede Wereldoorlog.

“Net zoals het Iraakse volk een creatie is van het [Britse] Mandaat – niemand zag zichzelf als ‘Irakees’ gedurende de honderden jaren van het Ottomaanse Rijk – en net zoals het ‘Jordaanse volk’ en meer, zo ook in ons geval [de Palestijnen]. De vorming van jonge staten in de 20e eeuw met nieuwe grenzen heeft nieuwe ‘naties’ voortgebracht,” schreef hij.

Wie heeft er gelijk?

Smotrich heeft gelijk omdat hij spreekt vanuit het Joodse standpunt. De Joden zijn één volk. En de Palestijnen hebben geprobeerd dit te imiteren door te beweren dat hun nationale identiteit een volk is. Dit heeft geleid tot de absurditeit dat Palestijnse leiders beweren dat zij directe afstammelingen zijn van de Kanaänieten (terwijl zij zichzelf tegelijkertijd Arabieren noemen, afstammelingen van Abraham en Ismaël, die tijdgenoten waren van de Kanaänieten).

Maar Yaari heeft ook gelijk. Hij geeft het voorbeeld van de Irakezen en Jordaniërs, legitieme nationale identiteiten die een eeuw geleden nog niet bestonden. De Arabieren die nu in het Heilige Land wonen (Yaari erkent dat de meesten van hen afstammen van immigranten die hier pas een eeuw geleden kwamen) kunnen zich ook naar believen een natie noemen.

Als zij “Palestijnen” genoemd willen worden, dan zijn zij “Palestijnen”. Maar net als bij de Jordaniërs is dit een benaming zonder enige achtergrond (in feite heeft de term “Palestina” wel enige historische achtergrond, maar die heeft uitsluitend te maken met de Joden). “Jordaniërs” betekent niets na de vorige eeuw, en wanneer we het over de plaatselijke Arabische bevolking hebben, betekent de term “Palestijnen” dat evenmin.

Minachting voor “messiaanse” Joden

Over het algemeen was de toon van Yaari’s artikel uitgesproken vijandig tegenover Smotrich. Hij was ongetwijfeld boos over het beroep van de minister van Financiën op de “bijbelse waarheid”. Zoals de meeste seculiere Israëli’s heeft Yaari niets dan minachting voor bijbelgelovige Joden wier politieke opvattingen worden geleid door de Schrift. Zulke Israëli’s zien zichzelf als “pragmatisch” en beschouwen de “goddelijke wijsheid” die in het Woord van God besloten ligt als dwaasheid. Zulke Israëli’s zien zichzelf als “pragmatisch” en beschouwen de “goddelijke wijsheid” zoals vervat in het Woord van God als dwaasheid. Natuurlijk, zoals Paulus ons leert in de eerste Korintiërs, beschouwt God de wijsheid van de mens als dwaasheid.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox