PA verdedigt massamoord op Israëli’s door Hamas

Biden beweert dat Hamas Palestijnen niet vertegenwoordigt, maar Palestijns leiderschap zegt eenheid te zoeken met populaire terreurgroep.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Palestijnen, Hamas
Jibril Rajoub, een hoge functionaris van de Palestijnse Autoriteit, legt uit dat de inval van Hamas in Israël een belangrijk onderdeel is van de Palestijnse strijd. Foto: Flash90

De Palestijnse Autoriteit (PA) van Mahmoud Abbas heeft zich relatief stil gehouden over de gebeurtenissen van 7 oktober, maar vorige week verbrak een van haar meest prominente vertegenwoordigers dat stilzwijgen en rechtvaardigde de brute inval van Hamas in het zuiden van Israël.

De Amerikaanse president Joe Biden blijft volhouden dat Hamas niet het Palestijnse volk vertegenwoordigt. Maar Jibril Rajoub, een hoge leider in de regerende Fatah-partij van Abbas, zei wat veel doorsnee Palestijnen denken toen hij de slachtpartijen van Hamas omschreef als een “natuurlijke reactie” en een “defensieve actie”.

De aanval van 7 oktober was onderdeel van “de verdedigingsoorlog die ons volk voert”, zei Rajoub op een persconferentie in Koeweit, waarbij hij geen onderscheid maakte tussen Hamas en zijn eigen Palestijnse Autoriteit.

De betrokkenheid van Hamas in deze oorlog is “belangrijk”, vervolgde Rajoub, waarbij hij het terrorisme van Hamas beschreef als onderdeel van het “systeem en onze strijd”.

Rajoub is secretaris-generaal van het Centraal Comité van de Fatah-partij van Abbas. Hij is een van de hoogste politici in de Palestijnse Autoriteit en wordt door sommigen getipt als een toekomstige presidentskandidaat.

Rajoub streeft ook naar eenheid met Hamas.

In een tweet op 12 november schreef Hussein Al-Sheikh: “Onze armen staan nog steeds open [voor Hamas], en onze harten staan open voor elke dialoog die uiteindelijk zal leiden tot de eenheid van het Palestijnse volk en zijn strijdkrachten”.

Al-Sheikh is secretaris van het Uitvoerend Comité van de PLO, hoofd van de onderhandelingsafdeling van de PLO en lid van het Centraal Comité van Fatah. Nog belangrijker is dat Abbas hem zelf heeft uitgekozen als mogelijke opvolger voor het Palestijnse presidentschap.

In een interview met Palestijnse media op 6 november benadrukte Mahmoud Al-Habbash, adviseur van Abbas, dat de Palestijnse Autoriteit sinds 7 oktober geen kwaad woord over Hamas heeft gezegd.

“Heeft iemand van ons een woord gezegd tegen de Hamasbeweging of tegen een Palestijn?” benadrukte al-Habbash. “Mijn huidige missie is het verdedigen van mijn volk, het verdedigen van mijn Palestijnse volk. Hamas maakt deel uit van het Palestijnse volk.” (Vertalingen door Palestinian Media Watch).

Van woorden van gedempte steun voor Hamas onder leiders van de Palestijnse Autoriteit tot ongegeneerde uitingen van sympathie voor de terreurgroep onder doorsnee Palestijnen die de vrijlating van gevangen terroristen vieren, het is duidelijk dat Hamas veel meer populariteit geniet dan Biden en veel politici over de hele wereld willen toegeven.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox