Ondergrondse voorganger: Turkije wordt tweede Iran

Turkije neigt naar het Oosten. De groeiende relatie met China en Rusland voorspelt een grote uitbreiding van het mijnenveld van vijandelijke oorlogsstokers langs de noordelijke grens van Israël.

Door David Lazarus |

Ondertussen heeft Recep Tayyip Erdogan, de machtige Turkse president, de NAVO ondermijnd, door Russische S-400-luchtdoelbatterijen te installeren die op Israël en Europa zijn gericht. Ook vergroot hij zijn steun aan terroristische groeperingen als Hamas en Hezbollah, terwijl hij andere jihadistische groeperingen als ISIS toestaat ongehinderd terreuraanslagen te plegen in de regio.

Om een blik achter de schermen te kunnen werpen met betrekking tot deze verontrustende ontwikkelingen, sprak Israel Today met Mustafa. Hij is een voorganger en leider van de ondergrondse kerk van Turkije, die nauwelijks overleeft onder de groeiende islamisering van het pas geradicaliseerde Turkse regime. ‘De meeste mensen hebben geen idee wat er echt gebeurt in dit land,’ zei Mustafa. Zijn echte naam kan hij niet onthullen, uit angst voor gewelddadige vergelding tegen zijn vrouw en drie kinderen. Hij legde uit, dat alleen al het contact met iemand uit Israël nu wordt beschouwd als een daad van verraad, nu Erdogan de ooit seculiere democratie blijft sturen naar een regionaal kalifaat, of Islamitische staat. ‘De regering probeert de lokale gelovigen voortdurend te belichten als spionnen, wat bewijs is dat ze het verdienen om te sterven,’ zei hij.

‘De afgelopen jaren is de Turkse regering veranderd in een autoritair regime,’ merkte Mustafa op. ‘Er zitten hier meer journalisten in de gevangenis dan in enig ander land ter wereld. Elke geringschattende verklaring op Facebook tegen Erdogan kan je in de gevangenis doen belanden. Ieder tegengeluid tegen de regering wordt niet getolereerd.’

Nieuwe geopolitieke gevaren

‘Op de een of andere manier wordt Turkije door de VS en Europa nog steeds als een gematigd moslimland gezien,’ zei Mustafa. ‘Maar Turkije slaagde er niet in om zich bij de Westerse alliantie aan te sluiten, omdat het in het DNA van het land zit om terug te keren naar de Islamitische staatsdromen van het Ottomaanse Rijk.’

Waarom gaat Turkije nu naar het Oosten, in de richting van China en Rusland?
‘Ze zijn op zoek naar nieuwe vrienden sinds het verbranden van bruggen met de VS en Europa. Het is een mythe dat je een goede moslim kunt zijn en een democratisch land kunt besturen,’ legde de voorganger uit.

De kerk is het probleem

Het veranderen van de Hagia Sofia, een van ‘s werelds meest vooraanstaande historische kerken, in een Islamitische moskee, is een aanwijzing van wat er tegenwoordig in Turkije gebeurt. ‘Erdogan ziet zichzelf als ‘veroveraar van het Christendom’ en hersteller van de Islam,’ onthulde Mustafa. ‘Hij wil een nieuw Ottomaans Rijk heropbouwen en zichzelf tot kalief (opperste leider van de Islamitische staat) verklaren. De Hagia Sofia was een aas-kaart die hij gereed gehouden heeft en nu heeft hij die nodig om de stembussen te vullen. Het hele land gaat in de richting van de radicale Islam.’

Zie: Nieuwe aanval van de Islam op de Christelijke wereld

‘Om een winnaar in het Midden-Oosten te zijn, moet je tegen Israël zijn,’ vervolgde Mustafa. ‘Zelfs onder de lokale gelovigen is Israël een polariserende kwestie geworden en meer en meer worden negatief beïnvloed door de anti-Israëlische propaganda. In het recente verleden was Turkije vriendelijk tegen Israël. Duizenden Israëli’s kwamen op vakantie, maar nu niet meer. Nu zijn synagogen gebombardeerd. Dit jaar was er een aardbeving in Bingol, niet ver van ons vandaan. We reden er naartoe met een team om te helpen en hoorden het nieuws verspreiden dat de naschokken van de beving ‘door de Israëli’s werden gestuurd’.’

Veroveren van het Christendom

Mustafa is zich goed bewust van de prijs die lokale Christenen nu betalen voor hun geloof, in het nieuwe Turkije. Hij maakte deel uit van een nieuwe kerk in Diyarbakir, een stad in het zuidoosten van Turkije, in de buurt van Iran.

Hij herinnerde zich een bijzonder gewelddadige gebeurtenis: ‘Honderden lokale Turken en Koerden bezochten onze kerk elke week uit nieuwsgierigheid. We hadden discussies en debatten over ons geloof. We begonnen een kleine huisgroep in Malatya, niet ver van de kerk, waar een jongeman deed alsof hij geïnteresseerd was in het evangelie. Geruchten begonnen zich in de stad te verspreiden dat ‘Christenen de stad aan het overnemen zijn.’ Op een dag verscheen hij met drie vrienden en zij pakten Feima, een recente bekeerling uit de Islam die de hele Koran uit zijn hoofd had geleerd en die bezig was met een Bijbelvertaling voor de lokale bevolking. Ze bonden hem en drie andere gelovigen aan handen en voeten vast en waarschuwden dat ze gedood zullen worden als ze niet terugkeren naar de Islam. Dit ging een uur lang door, terwijl ze hen staken en martelden met messen. Toen de politie eindelijk kwam opdagen, sneden ze hun keel door en renden ze weg. Een sprong uit het raam en stierf. De andere drie aanvallers werden gevangen genomen. Vier van onze broeders werden gedood, waaronder Feima.

‘We zaten in de rechtszittingen, waar de zaken zich snel tegen de vermoorde Christenen keerden, die ‘het verdienden om te sterven.’ Dit was de vrucht van jarenlange anti-missionaire propaganda in Turkse kranten, overheidspublicaties en hele nieuwsprogramma’s gewijd aan antichristelijke propaganda. Wij worden beschouwd als terroristen, Christenen die zich willen wreken op de Islam. De jonge aanvallers dachten dat ze helden waren. ‘De zaak werd 5 jaar lang in de rechtbank besproken en vestigde de aandacht op de Turkse gelovigen die bereid waren voor hun geloof te sterven. Het verhoogde het profiel van de kerk op nationaal niveau en van een dozijn nationale voorgangers die hun getuigenissen op TV gaven.’

Na een mislukte staatsgreep in 2016 probeerde Erdogan de opstand op Andrew Brunson, een plaatselijke Christelijke voorganger, vast te pinnen. De regering beschuldigde Mustafa ervan te helpen bij de financiering van de staatsgreep, met de hulp van Israël en de VS. ‘Wat er ook voor verschrikkelijks gebeurt in Turkije, het is altijd de schuld van Israël,’ zegt Mustafa.


Ooit waren ze de naaste vrienden van Israël in de regio, maar vandaag de dag heeft de onophoudelijke propaganda veel Turken tegen de Joodse Staat gekeerd.

‘Veel lokale gelovigen kiezen ervoor om Turkije te verlaten vanwege deze nieuwe gevaren. Tegenwoordig betekent Christen worden, Turkije verraden, en betekent Turk zijn, moslim zijn,’ legde Mustafa uit. ‘Maar de zaden van de kerk zitten diep. We zijn er achter gekomen dat democratie of secularisme niet onze redder is. We begrijpen nu dat we niet op de politiek kunnen vertrouwen om ons te beschermen. De VS en het Westen zijn ook niet langer een vriend van Turkije, omdat ze Turkije de weg van Iran zien gaan. We kunnen alleen op de Heer vertrouwen. We zien misschien ernstige vervolging tegemoet, want er zijn al 100 zendelingen uit Turkije verdreven. Maar als dit opwekking brengt, dan is dat maar zo. We bereiden ons voor op de vervolging,’ verzekerde Mustafa me.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.