Oekraïne bewapenen? Rusland waarschuwt Israël

“Elke poging [van Israël] om wapens te leveren zal leiden tot een escalatie van de crisis,” waarschuwde Rusland Jeruzalem.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Oekraïne, Rusland
Rusland zal niet toestaan dat Israël wapens levert aan Oekraïne, zo heeft het regime van Poetin gewaarschuwd. Foto: Shutterstock

Rusland heeft Israël woensdag gewaarschuwd tegen bewapening van Oekraïne nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu had aangegeven militaire steun aan Kiev te overwegen en bereid te zijn tot bemiddeling.

“We zeggen dat alle landen die wapens leveren [aan Oekraïne] moeten begrijpen dat we ze [wapens] zullen beschouwen als legitieme doelen voor de Russische strijdkrachten,” zei de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, volgens AFP.

“Elke poging om aanvullende, nieuwe of andere wapens te leveren – of ze nu zijn uitgevoerd of niet, maar wel aangekondigd – zal leiden tot een escalatie van de crisis. En iedereen moet zich daarvan bewust zijn,” zei Zakharova.

Washington heeft tot nu toe slechts voorzichtig aangegeven welke wapens het aan Kiev levert en waar de wapens vandaan komen. In een toespraak in Israël op dinsdag zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken echter tegen zijn Israëlische ambtgenoten dat zij meer moeten doen om Oekraïne op veiligheidsgebied te steunen.

Israël heeft nog geen wapens rechtstreeks aan Oekraïne geleverd. Bewapening van Oekraïne zou de Israëlische veiligheid kunnen ondermijnen, zeggen sommige commentatoren.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox