Oekraïense oud-militair vindt vrede in Israël én in de Messias

Hoe het geloof in Yeshua genezing brengt aan Oekraïense Joden.

Door David Lazarus | | Onderwerpen: Oekraïne, Messiasbelijdend, alijah
Foto: Yossi Aloni / Flash90

Daniel is geboren in Donetsk, een regio in Zuid-Oekraïne die nu wordt omsingeld door Russische troepen. Zeventien jaar lang diende Daniel in de Sovjettijd als helikoptertechnicus voor het Sovjetleger in Kazachstan. De harde realiteit van het militaire leven, een afwezige vader en een gebroken huwelijk maakten Daniel hopeloos en alleen. Hij belandde in Siberië, een bevroren woestenij die de “kou, eenzaamheid en duisternis weerspiegelde die ik van binnen voelde”, vertelt hij me.

Maar Daniel is een vechter en de volgende vijf jaar worstelde hij met depressie en de duisternis, die een ziel aan de rand van wanhoop kan brengen. “Ik kan me nauwelijks herinneren wat er in die jaren gebeurde,” zegt Daniel. “Mijn leven was een puinhoop. Ik wilde dat het ophield.”

Ahuva, “de geliefde”

Van Ahuva, het jonge meisje dat later met Daniel zou trouwen, hoor ik dat “hij niet eens kon praten toen we elkaar voor het eerst ontmoetten. Sommige dagen was hij catatonisch,” herinnert ze zich. “Hij wilde niet eten en kon niet slapen. Ik was tot tranen toe geraakt toen ik hem zo zag.” Uiteindelijk werd Daniel opgenomen in een plaatselijk psychiatrisch ziekenhuis net voorbij de ijskoude poolcirkel.

Ondanks alles bleef Ahuva bij Daniel, hoewel niets leek te helpen. Ze bracht een vriendin mee die naar christelijke opwekkingsbijeenkomsten in Oekraïne was geweest. “In het begin wist ik niet wat er gebeurde,” herinnert Daniel zich. “Mijn geest was zo verward dat ik niet eens begreep wat ze zei.” Maar terwijl de jonge Oekraïense christen voor Daniel bad, veranderde zijn gezicht langzaam. Hij werd vredig en er kwam een glimlach tevoorschijn die hij al vele jaren niet meer gekend had.

“Dat gebed veranderde mijn leven,” zegt Daniel nu. “Ik kan het niet uitleggen. Het enige wat ik weet is dat ik 15 jaar later een ander mens ben,” grijnst hij.

Twee weken na dat bezoek en het zien van de veranderingen in Daniels leven, gaf Ahuva ook haar leven aan Yeshua, Israëls Messias. Het echtpaar begon het Goede Nieuws te delen over hoe de Messias ook anderen kon helpen. Ze trouwden en begonnen een huisgroep voor nieuwe gelovigen in Siberië. “Ik heb het gevoel dat Yeshua me mijn leven heeft teruggegeven,” legt Daniel uit. “Alles wat ik verloren had, heeft God mij teruggegeven en meer. Het is een wonder,” zegt hij.

“Als je een Jood bent, wat doe je dan hier?”

Als onderdeel van zijn geloofsreis begon Daniel na te denken over zijn Joodse erfgoed. Dat was, net als voor veel andere Joden, uitgewist tijdens de Russische communistische revoluties in de Sovjet-Unie. Geïnspireerd door wat hij in de Bijbel vond, een boek dat hij nu pas voor het eerst in zijn leven leest, besloot het echtpaar alijah te maken naar Israël. “In Sovjet-Oekraïne verborgen we het feit dat we Joden waren,” herinnert Daniel zich. “Mijn familie veranderde zelfs hun naam, zodat niemand het zou weten. Nu vinden we het heerlijk om in Israël te wonen en deel uit te maken van ons volk. We houden van onze Messiaans-Joodse gemeente hier, waar we leren om te groeien in ons geloof en ons rijke Joodse en Bijbelse erfgoed te herstellen,” legt hij uit.

Het echtpaar heeft een zoontje dat hier in Israël geboren is, ook al zeiden de dokters in Siberië dat het voor Ahuva onmogelijk was om kinderen te baren. Hun gezichten lichten op als ze vertellen hoe hun kleine jongen voor hen het kostbaarste in de wereld is. “Hij is Gods liefdesgeschenk aan ons,” zeggen ze allebei.

Het echtpaar leidt nu een huisgroep voor andere Oekraïense Joodse immigranten die naar Israël zijn gekomen. Daniel werkt als vrachtwagenchauffeur en in zijn vrije tijd volgt hij cursussen aan een plaatselijke Bijbelschool.

Er leven veel Oekraïense en Russische Joden zoals Daniel en Ahuva in Israël, die een Messiaanse hoop vertegenwoordigen die oorlogen en revoluties niet kunnen stoppen. In feite zijn in Israël de meeste Messiaans-Joodse gemeenten Russischtalig. Laten we deze mensen blijven opdragen in gebed, dat velen meer hoop zullen vinden en te midden van zoveel problemen Gods liefde voor ons volk zullen ervaren.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox