Nieuwe richtlijn moedigt Israëlische burgers aan wapens te dragen

Als burgers hun eigen wapens gebruiken om terroristische aanvallen te verijdelen, worden hun wapens niet langer in beslag genomen.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: veiligheid
Het is vrij moeilijk om een persoonlijke wapenvergunning te krijgen in Israël. Foto: Tomer Neuberg/FLASH90

Israëlische burgers die terroristen op heterdaad neerschieten, zullen niet langer geconfronteerd worden met inbeslagname van hun wapens of ondervraging onder een nieuw initiatief van de Israëlische minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir.

Hebreeuws-talige media meldden zaterdag dat de minister het met de politie eens was geworden over de nieuwe maatregelen, die bedoeld zijn om burgers aan te moedigen zich te bewapenen.

Tot nu toe werd een burger die op een terrorist schoot meestal zijn wapen afgenomen als onderdeel van het daaropvolgende onderzoek. Ze worden ook vaak opgeroepen voor ondervraging, soms onder het voorwendsel dat ze criminelen zouden kunnen zijn.

De nieuwe regeling geldt alleen voor terroristische aanvallen waarbij de schutter uit zelfverdediging handelt, de dader alleen verwondt en stopt met schieten zodra het gevaar geweken is.

In dit geval onderzoekt de politie het vuurwapen ter plaatse en geeft het vervolgens terug aan de eigenaar.

Vorige week prees Ben-Gvir de burger die de Palestijnse terrorist neerschoot die zeven mensen verwondde in Tel Aviv.

“Ik feliciteer de dappere burger die de terrorist onschadelijk maakte, de voortzetting van het incident voorkwam en levens redde. Dit bewijst eens te meer hoe belangrijk en effectief het is voor burgers om wapens te dragen,” zei Ben-Gvir.

“Ik doe een beroep op alle burgers die hiervoor in aanmerking komen: Draag vuurwapens,” voegde hij eraan toe.

Eerder dit jaar herhaalde Ben-Gvir zijn oproep om het gemakkelijker te maken voor burgers om een vergunning te krijgen om vuurwapens te dragen en beschreef dit als een van zijn “overkoepelende doelen”.

De minister zei dat hij geen reden zag waarom veteranen van bijvoorbeeld de Israel Defence Forces geen wapens zouden mogen dragen. Momenteel voldoen veel soldaten “absurd genoeg” niet aan de criteria om een vergunning te krijgen.

“Bij de recente [terreur]aanslagen hebben we de kritische reactie gezien van burgers die wapens dragen,” zei hij. “Dit is een kritieke en levensreddende veiligheidskwestie”.

Ben-Gvir wees erop dat zijn kantoor in de eerste vier maanden van de regering Netanyahu 12.000 wapenvergunningen had afgegeven, die volgens hem waren ingehouden vanwege bureaucratische complicaties.

In februari beloofde Ben-Gvir een vervijfvoudiging van het aantal wapenvergunningen af te dwingen na de terreuraanslag waarbij zeven mensen omkwamen in een synagoge in Jeruzalem.

Daartoe heeft hij de afdeling Vuurwapenvergunningen opgedragen om het aantal nieuwe vergunningen te verhogen van ongeveer 2.000 naar 10.000 per maand.

Israël heeft veel strengere wapenwetten dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten, hoewel een groot deel van de bevolking bekend is met vuurwapens vanwege de bijna universele dienstplicht.

In de meeste gevallen mogen burgers alleen handvuurwapens dragen en de afgifte van een wapenvergunning is voornamelijk afhankelijk van het voltooien van een vuurwapentraining. De meeste mensen mogen maar één handvuurwapen bezitten en slechts een bepaalde hoeveelheid munitie.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox