LedenNetanyahu wil naar China. Een strategische fout?

Netanyahu’s geplande bezoek aan China stuit op hevige kritiek: “Een riskant buitenlands beleid dat de relaties van Israël met de VS en de veiligheid van de Joodse staat in gevaar kan brengen.”

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: China, Benjamin Netanyahu
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu met de Chinese president Xi Jinping in Peking op 21 maart 2017. Foto: Haim Zach / GPO

Het Israëlische Veiligheidscomité is het niet eens met het staatsbezoek van premier Benjamin Netanyahu aan Peking. Tactisch gezien is het geen goed idee en niet de beste tijd om China te bezoeken.

Net nu de veiligheidssamenwerking tussen Israël en zijn oude bondgenoot, de VS, op zijn hoogtepunt is, baart de crisis op politiek niveau tussen Jeruzalem en Washington de Israëlische veiligheidsautoriteiten zorgen. Een nauwe relatie met China, die door het Witte Huis als een bedreiging wordt gezien, verergert de toch al gespannen sfeer tussen Benjamin Netanyahu en Joe Biden. Veiligheidskringen zeiden dat het niet langer zeker was of de VS achter Israël zouden staan in een totale oorlog tegen het land.

Netanyahu wil China bezoeken, mogelijk in de komende vier weken. Dit werd aangekondigd door zijn regeringskantoor aan de Amerikaanse president Joe Biden. Het bezoek is bedoeld om Washington te laten weten dat Netanyahu andere opties heeft. Netanyahu zal niet eeuwig wachten tot het Witte Huis besluit Netanyahu uit te nodigen, zei hij. Het plan om Beijing te bezoeken komt op een moment dat...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie