Netanyahu verzekert Amerikanen: ‘Israël is nog steeds een democratie’

De Israëlische premier beschreef de door zijn coalitie voorgestelde wijzigingen in het Hooggerechtshof als “een kleine correctie”.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: justitiële hervormingen, Amerika

Na de goedkeuring van het eerste deel van de veelbesproken justitiële hervorming op 24 juli, benadrukte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat de nieuwe wet niet zo belangrijk was als critici beweerden.

In een interview op ABC’s “Good Morning America” met George Stephanopoulos, zei Netanyahu: “Het wordt beschreven als het einde van de Israëlische democratie – ik denk dat dat dom is, en als het stof is neergedaald zal iedereen dat zien.”

Netanyahu wees de critici van de hand en zei dat de nieuwe maatregel bedoeld was om de democratie te beschermen. Hij vertelde Stephanopoulos dat het “de Israëlische democratie weer in lijn zou brengen met wat alle democratieën gemeen hebben” en “het meest actieve gerechtshof ter wereld” zou beteugelen.

Zie ook:
NYT geeft toe dat het probleem niet Israëls gerechtelijke hervorming is, maar wie het doet.

Hij beschreef de veranderingen als een “kleine correctie” en benadrukte zijn doel van evenwicht: “Ik wil de slinger naar het midden brengen, ik wil hem niet naar de andere kant brengen.”

De premier maakte ook bezwaar tegen de indruk dat het gerechtelijk debat de betrekkingen tussen Israël en de VS had verstoord. Hij wees erop dat hij gehoor had gegeven aan de oproep van het Witte Huis om te vertragen en zeven maanden had gewacht om veranderingen door te voeren. Hij wees ook op een recente uitnodiging van de Amerikaanse president Joe Biden om het Witte Huis te bezoeken en beschreef de historische alliantie tussen de twee landen als “sterker dan ooit tevoren”.

Netanyahu sprak ook over zijn gezondheid en zei dat hij zich “geweldig” voelde na de operatie van vorige week om een pacemaker in te brengen. “Een man van staal,” grapte hij, voordat hij zichzelf corrigeerde: “Plastic … Ik denk dat ze dat in hebben gebracht.”

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu legt een verklaring af voor de media op 10 mei 2023.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox