Netanyahu roept op tot einde antisemitische “spamlegers” tijdens ontmoeting met Musk

De Israëlische premier riep de miljardair op om een manier te vinden om Jodenhaat op het internet in te dammen “binnen de grenzen van de grondwet”.

Door Bradley Martin | | Onderwerpen: Verenigde Staten, Benjamin Netanyahu, Elon Musk
Twitter/X screenshot, via JNS
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens een live uitgezonden gesprek met tech-ondernemer Elon Musk in Californië.

De eerste etappe van de reis van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu naar de Verenigde Staten, waar hij later deze week de Algemene Vergadering van de VN zal toespreken, bracht hem naar Californië voor een ontmoeting met miljardair-ondernemer Elon Musk.

In een één-op-één gesprek van 45 minuten dat live werd uitgezonden, bespraken Netanyahu en Musk onder andere kunstmatige intelligentie, Iran, antisemitisme en justitiële hervorming.

Het gesprek begon hartelijk, waarbij Musk zich herinnerde dat hij en Netanyahu elkaar verschillende keren hadden ontmoet in Israël, onder andere tijdens een “lekker ontbijt”. Netanyahu noemde Musk een moderne Thomas Edison of Nikola Tesla.

Musk zei dat kunstmatige intelligentie “mogelijk de grootste bedreiging voor de beschaving” was, terwijl Netanyahu in Bijbelse termen over AI sprak en erop wees dat de profeet Mozes de Israëlieten manieren liet zien die tot zegeningen of vervloekingen leidden.

“De zegeningen van AI zijn verbazingwekkend,” zei Netanyahu. Hij wees er echter op dat kunstmatige intelligentie ook schadelijk kan zijn.

Musk sprak over de activering van zijn internetsatellietsysteem boven Iran, waarna hij een “behoorlijk boze” brief ontving van de Iraanse regering.

“Ik had verwacht dat er zou staan: ‘P.S. Dood aan Amerika en Israël,'” zei Musk.

Netanyahu herinnerde de ondernemer eraan dat Iran had geprobeerd om voormalige hooggeplaatste Amerikaanse functionarissen te vermoorden.

Netanyahu benadrukte het belang van het beteugelen van antisemitisme op platforms als X (voorheen Twitter), waar Musk nu eigenaar van is.

“Ik ken uw inzet voor vrijheid van meningsuiting en ik weet dat u tegen antisemitisme bent. Ik hoop dat u een manier zult vinden onder het Eerste Amendement om er tegenin te gaan,” zei Netanyahu. “Ik moedig u aan om een evenwicht te vinden. Het is een moeilijke taak.”

Musk herhaalde zijn afwijzing van antisemitisme en “alles wat haat en conflicten bevordert”. Hij zei dat hij “tegen aanvallen op elke groep” was.

“Vrije meningsuiting betekent soms dat iemand die je niet leuk vindt iets zegt wat je niet leuk vindt,” voegde Musk eraan toe. “Als je dat niet hebt, is het geen vrije meningsuiting.”

Netanyahu antwoordde dat hij antisemitisme zowel uiterst links als uiterst rechts veroordeelt. Hij legde uit dat haatzaaien weliswaar beschermd is, maar dat het belangrijk is om dergelijke woorden te beperken tot individuele stemmen en niet tot legers van bots die ze verspreiden.

“Dit is eigenlijk een heel moeilijk probleem,” zei Musk. Hij zei dat het aanrekenen van kosten aan gebruikers van X “de enige manier is die ik kan bedenken om een enorm leger bots te bestrijden”.

Een robuuste democratie

Het gesprek ging later over de hervorming van de rechtspraak in Israël. “Om eerlijk te zijn, kregen we waarschijnlijk de meest negatieve reactie van Tesla-medewerkers op dit interview dan op iets anders dat ik ooit heb gedaan,” zei Musk.

Netanyahu zei dat het belangrijk was dat mensen precies wisten waartegen ze protesteerden. “Ik denk dat de meesten van hen dat niet weten, en er is een gezamenlijke inspanning om ervoor te zorgen dat ze dat niet weten,” zei hij.

“Israël was, is en zal altijd een robuuste democratie zijn,” zei Netanyahu. “Maar het veranderde zijn karakter plotseling en onmerkbaar ongeveer drie decennia geleden”.

In een uitgebreide geschiedenis die teruggaat tot het oude Athene, traceerde Netanyahu de evolutie van het ideaal van machtige filosoof-koningen tot heersende mensen. Terwijl er in de Verenigde Staten een machtsevenwicht is tussen de takken van de regering, heeft de Israëlische rechterlijke macht zich steeds meer macht toegeëigend, zei hij.

“In Israël heeft de rechterlijke macht geen checks and balances. Het heeft gewoon macht,” legde hij uit. “Ik ben op zoek naar de gulden middenweg.”

Hij voegde eraan toe dat hij op zoek was naar een brede consensus onder het publiek.

Na hun gesprek namen Musk en Netanyahu deel aan een grotere paneldiscussie over kunstmatige intelligentie, die ook live werd uitgezonden.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox