Netanyahu neemt geen bevelen aan van Amerikaanse congresleden

“Ik weet hoe ik mijn hoofd niet moet buigen, en ‘nee’ moet zeggen wanneer dat nodig is,” herinnert Netanyahu Amerikaanse wetgevers.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Benjamin Netanyahu, Amerika
Netanyahu lijkt klaar voor een stevige verkiezingsoverwinning. Foto: Olivier Fitoussi / Flash90

Benjamin Netanyahu zegt dat als de verkiezingen van volgende week hem terugbrengen naar het kabinet van de premier, hij geen aanwijzingen van Washington zal aannemen over wie hij in zijn coalitie moet opnemen.

Onlangs waarschuwden twee Amerikaanse congresleden dat als Netanyahu de extreemrechtse wetgever Itamar Ben Gvir in een toekomstige regering zou opnemen, dit de betrekkingen tussen de VS en Israël zou kunnen schaden.

In openbare opmerkingen op zondag zei Netanyahu dat Ben Gvir “zeker” een minister zou kunnen zijn in zijn volgende kabinet. De Religieuze Zionistische Partij van Ben Gvir zal na de stemming van 1 november naar verwachting de derde grootste factie in de Knesset worden.

Dinsdag zei Netanyahu tegen een ultraorthodox Joods radiostation dat hij zich niets laat voorschrijven, zelfs niet door Israëls trouwste bondgenoten:

“Wij zijn een democratie en wij zullen beslissen wie er in de volgende regering komt. Ik weet hoe ik voor ons moet opkomen. Ik weet hoe ik mijn hoofd niet moet buigen, en ‘nee’ moet zeggen wanneer dat nodig is.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox