Netanyahu: Israël verwerpt voorwaarden Hamas voor overgave

In ruil voor de vrijlating van de gijzelaars eist Hamas een einde aan de oorlog en de vrijlating van de terroristen die op 7 oktober gevangen werden genomen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Soldaten van de IDF voeren operaties uit tegen terroristen van Hamas in de Gazastrook, 20 januari 2024. Foto: IDF.

“De staat Israël zal de volledige veiligheidscontrole behouden over het hele gebied ten westen van de rivier de Jordaan na het bereiken van zijn doelen om de Gazastrook te demilitariseren en de daar vastgehouden gijzelaars terug te sturen”, herhaalde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondagavond in een verklaring.

De oorlog gaat door “op alle fronten en in alle gebieden”, zei Netanyahu. “We verlenen geen immuniteit aan terroristen – of ze nu in Gaza, Libanon, Syrië of waar dan ook zitten. Iedereen die ons probeert te schaden, daar slaan wij op terug.”

“Wat onze gijzelaars betreft: we hebben er tot nu toe 110 teruggebracht en we zijn vastbesloten om ze allemaal terug te brengen. Dit is een van de doelen van de oorlog en militaire druk is een essentiële voorwaarde om dit te bereiken,” vervolgde hij.

Netanyahu zei dat hij “de overgavevoorwaarden van de Hamasmonsters categorisch verwerpt. In ruil voor de vrijlating van onze gijzelaars eist Hamas een einde aan de oorlog, de terugtrekking van onze troepen uit Gaza, de vrijlating van alle moordenaars en verkrachters van Nukhba en de integriteit van Hamas.”

“Als we hiermee akkoord gaan, zullen onze soldaten voor niets zijn gevallen. Als we hiermee akkoord gaan, zullen we de veiligheid van onze burgers niet kunnen garanderen. We zullen niet in staat zijn om de evacués veilig naar hun huizen terug te brengen, en de volgende 7 oktober zal slechts een kwestie van tijd zijn,” zei de premier.

Hoge Hamasfunctionaris Mohammed Nazzal maakte maandag aan Arabische media duidelijk dat een permanent staakt-het-vuren in de Gazastrook en de terugtrekking van de Israëlische troepen geen voorwaarden waren voor de vrijlating van de Israëlische gijzelaars. Het waren voorwaarden waaraan moest worden voldaan voordat Hamas zelfs maar onderhandelingen zou beginnen over de vrijlating van de Israëlische gijzelaars.

Zinspelend op berichten dat hij een Palestijnse staat niet had uitgesloten in een telefoongesprek met de Amerikaanse president Joe Biden op zaterdag, zei Netanyahu: “Ik heb deze punten overgebracht aan president Biden in ons gesprek in het weekend. Ik waardeer de steun van de VS voor Israël zeer en ik heb dit aan de president kenbaar gemaakt. Desondanks blijf ik me inzetten voor onze vitale belangen”.

  • Premier Benjamin Netanyahu op Twitter (X):
    “We zetten de oorlog op alle fronten en in alle sectoren voort. We geven geen enkele terrorist immuniteit: niet in Gaza, niet in Libanon, niet in Syrië en nergens. Wie ons ook probeert te schaden, wij zullen hem schaden. – Premier van Israël (@IsraeliPM) 21 januari 2024

Zoals het dagblad Yedioth Ahronoth in het weekend meldde, en daarbij hoge Israëlische functionarissen citeerde, eist Hamas een volledig einde van de oorlog als onderdeel van een akkoord om de gijzelaars die nog in de Gazastrook zijn, vrij te laten. De terreurgroep eist ook de volledige terugtrekking van de Israëlische troepen uit de Gazastrook en internationale garanties dat het aan de macht kan blijven in Gaza.

Volgens het Israëlische leger (IDF) worden 136 van de 240 gijzelaars die tijdens het bloedbad van Hamas op 7 oktober werden ontvoerd, nog steeds vastgehouden in de Gazastrook, hoewel velen van hen waarschijnlijk niet meer in leven zijn. Israëlische troepen ontdekten zaterdag een grote tunnel onder Khan Yunis in het zuiden van de Gazastrook, waar ongeveer 20 gijzelaars werden vastgehouden.

Op zondagavond gaf de IDF nog meer videobeelden vrij van het uitgebreide tunnelsysteem onder het Hamasbolwerk.

In een afzonderlijke verklaring op zondagavond zei de Israëlische minister van Defensie Yoav Galant dat de Israëlische troepen “geweld blijven gebruiken” in het gebied rond Khan Yunis en hij voegde eraan toe dat de militaire operatie daar “zich uitbreidt”.

De Israëlische minister van Defensie Yoav Galant inspecteert de grootste aanvalstunnel van Hamas ooit ontdekt door de IDF, december 2023. Foto: Ariel Hermoni/Ministerie van Defensie Israël.

“De paddenstoelwolken van tanks, artillerie en vliegtuigen van de luchtmacht zullen de lucht boven Gaza blijven verduisteren totdat we onze doelen hebben bereikt, die in de eerste plaats de vernietiging van Hamas en de terugkeer van de gijzelaars naar hun huizen omvatten,” zei Galant na een vlucht boven Gaza.

Op 15 januari belegde Galant een persconferentie om het naderende einde van de zware gevechten in de zuidelijke en noordelijke Gazastrook aan te kondigen. “De intensieve manoeuvriefase in het noorden van de Gazastrook is voorbij, en het zal binnenkort ook voorbij zijn in het zuiden,” vertelde de minister van Defensie aan journalisten.

De aankondiging van Galant kwam een dag nadat de 36e Divisie – de grootste reguliere pantserdivisie van de IDF, die de Golani Infanterie Brigade omvat – de Gazastrook verliet om uit te rusten en te trainen. De IDF kondigde toen aan dat de Duvdevan geheime antiterreureenheid ook de Gazastrook zou verlaten en zou terugkeren naar haar reguliere locatie in Judea en Samaria.

Drie divisies blijven momenteel in de Gazastrook, bevestigde IDF-woordvoerder Rear Admiral Daniel Hagari tijdens een persconferentie op woensdagavond.

Soldaten van de Yiftah Brigade van de IDF, die opereerden in het Al-Maghazi kamp in het centrum van de Gazastrook, vielen tientallen terreurfaciliteiten van Hamas aan die waren ingebed in civiele infrastructuur, zei het leger in een verklaring op zondag.

Tijdens de operatie vuurden terroristen van Hamas een RPG af op één van de tanks van de eenheid, zei de IDF. De troepen ontdekten de terreurgroep achter de aanval, beantwoordden het vuur en riepen een luchtaanval in.

Pantser- en gevechtstroepen stuitten op een wapenproductiefaciliteit in het kamp. In een nabijgelegen olijfgaard werd een geladen raketwerper gevonden, klaar om op Israëlisch gebied te vuren.

Ongeveer 15 miljoen shekels (ongeveer 3,6 miljoen euro) die door Israëlische troepen in beslag zijn genomen van Hamas-kantoren in Gaza, zullen worden overgedragen aan de staatskas, kondigde het ministerie van Defensie zondag aan.

Daarnaast wordt ongeveer een miljoen dollar in Egyptische, Jordaanse en Irakese valuta overgemaakt. Sinds het begin van de oorlog, drie maanden geleden, is meer dan 20 miljoen shekels (4,8 miljoen euro) in beslag genomen, geteld en overgedragen aan de financiële afdeling van het ministerie van Defensie.

De IDF meldde zondag ook de dood van de 19-jarige stafsergeant Shay Levinson uit Givat Avni in het noorden van Israël. Levinson, die diende in het 77e “Oz” Bataljon van de 7e Pantserbrigade. Hij werd op 7 oktober vermoord en zijn lichaam werd ontvoerd door Hamas. Aldus het Militaire Rabbinaat inlichtingen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox