IDF ontdekt enorme tunnel in Khan Yunis, waar gijzelaars werden vastgehouden

Er zijn meer dan 300 tunnelschachten ontdekt in het Hamasbolwerk in de zuidelijke Gazastrook.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: IDF, Hamas
Israëlische troepen tijdens grondoperaties in Gaza, 11 januari 2024. Foto: IDF

Israëlische troepen hebben de afgelopen 24 uur hun operaties in Khan Yunis zowel boven- als ondergronds uitgebreid en een enorme tunnel blootgelegd onder de zuidelijke Gazastad waar Hamas gijzelaars vasthield.

“De tunnel was verbonden met een uitgebreid ondergronds tunnelsysteem dat onder burgerwijken van de stad loopt. Naar schatting zijn er miljoenen shekels geïnvesteerd in het uitgraven van de tunnel en het uitrusten ervan met ventilatiesystemen, elektriciteit en sanitaire voorzieningen. Na onderzoek van de tunnel kan worden bevestigd dat er Israëlische gijzelaars in zaten,” kondigde de IDF donderdagochtend aan.


Het officiële aantal gijzelaars dat nog steeds door Hamas wordt vastgehouden is 136, waarvan sommigen vermoedelijk zijn gedood in gevangenschap. De terreurgroep had op 7 oktober 240 mensen ontvoerd in de noordwestelijke Negev tijdens een bloedige ravage waarbij 1.200 mensen, voornamelijk burgers, werden vermoord en duizenden gewond raakten. Honderdtien gijzelaars, voornamelijk vrouwen en kinderen, werden in november vrijgelaten als onderdeel van een staakt-het-vuren.

De hoogste Hamasleider in de Gazastrook, Yahya Sinwar, die verantwoordelijk is voor het bloedbad van 7 oktober, houdt zich vermoedelijk schuil in het Hamasbolwerk Khan Yunis, waar hij zich naar verluidt heeft omringd met een groot aantal levende gijzelaars.

Sinds het begin van de grondoperatie van het Israëlische leger op 27 oktober zijn er meer dan 300 tunnelschachten ontdekt in Khan Yunis, waarvan sommige leiden naar belangrijke tunnels, tactische schachten, wapendepots en gevechtszones, zei het leger.

“Tot nu toe zijn er meer dan 100 tunnels vernietigd en ontmanteld, waarbij onder andere terroristen werden uitgeschakeld,” zei het leger.

Na twee weken van hevige gevechten namen de Israel Defence Forces woensdag de controle over van de stad Khirbat Ikhza’a in het zuiden van de Gazastrook, een strategisch centrum van terroristische activiteiten van Hamas in de buurt van Khan Yunis, zei het leger.

Khirbat Ikhza’a ligt op minder dan twee kilometer van de grens met Israël en diende als verzamelplaats van waaruit Hamas-terroristen op 7 oktober de gemeenschappen Nir Oz, Nirim en Ein Hashlosha aanvielen.

IDF-brigades vernietigden de infrastructuur van Hamas en doodden tientallen Hamas-terroristen tijdens “Operatie Oz en Nir”, die eind december begon. Daarnaast werden volgens de IDF ongeveer 40 aanvalstunnels ontdekt en vernietigd.

Nir Oz, ooit een bloeiende gemeenschap van 400 inwoners, was één van de zwaarst getroffen op 7 oktober. Eén op de vier inwoners werd gedood of ontvoerd.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox