Netanyahu: “Israël is niet van plan de Gazastrook permanent te bezetten”

“Israël vecht tegen de terroristen van Hamas, niet tegen de Palestijnse bevolking, en we doen dat in volledige overeenstemming met het internationaal recht,” zei de premier.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Gaza, Benjamin Netanyahu
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens een persconferentie op het ministerie van Defensie in Tel Aviv. Foto: Dana Kopel / POOL

Israël is niet van plan om de Gazastrook permanent te bezetten of de burgerbevolking te verdrijven, verklaarde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu woensdag.

“Israël vecht tegen terroristen van Hamas, niet tegen de Palestijnse bevolking, en we doen dat in volledige overeenstemming met het internationaal recht,” voegde hij eraan toe in een videoboodschap. “De IDF doet zijn best om burgerslachtoffers te minimaliseren, terwijl Hamas zijn best doet om ze te maximaliseren door Palestijnse burgers als menselijk schild te gebruiken.”

Netanyahu wees erop dat de Israëlische strijdkrachten folders droppen en burgers per telefoon oproepen om het oorlogsgebied te verlaten “door veilige corridors te bieden, terwijl Hamas de Palestijnen met wapengeweld en vaak met geweervuur verhindert om te vertrekken”.

“Ons doel is om de Gazastrook te bevrijden van Hamas-terroristen en onze gijzelaars vrij te laten,” zei hij. “Zodra dit is bereikt, kan Gaza worden gedemilitariseerd en gederadicaliseerd, wat een betere toekomst voor zowel Israël als de Palestijnen mogelijk zal maken.

Eerder op de dag werd John Kirby, coördinator voor strategische communicatie bij de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, tijdens een persconferentie gevraagd naar de opmerkingen van de Amerikaanse president Joe Biden dat hij “stilletjes” samenwerkt met de Israëlische regering om Gaza te verlaten.

“Signaleert hij een staakt-het-vuren? En steunt de regering nog steeds het standpunt van Israël dat een staakt-het-vuren alleen mogelijk is als Hamas wordt uitgeschakeld?” vroeg een verslaggever.

“Ons standpunt dat we op dit moment geen staakt-het-vuren steunen is niet veranderd, omdat we niet geloven dat het op dit moment iemand anders dan Hamas ten goede zou komen,” zei Kirby.

“We blijven humanitaire pauzes steunen, maar geen algemeen staakt-het-vuren op dit moment,” voegde hij eraan toe. “De president heeft geen enkele verandering aangekondigd. Integendeel, hij heeft precies dat aangegeven – een zeer consistent standpunt dat hij heeft ingenomen sinds het begin van het conflict.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox