Netanyahu begroet aanhangers vanachter beschermend glas

‘Bibi-Ba’ bus is beschreven als een lokale versie van de ‘popmobiel’.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Netanyahu
Netanyahu begroet kiezers in Jeruzalem van achter het beschermende glas van zijn mobiele podium. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Gesterkt door recente peilingen is Benjamin Netanyahu volop op campagne gegaan. Momenteel wordt voorspeld dat de voormalige premier opnieuw aan de macht zal komen wanneer de Israëli’s op 1 november voor de vijfde keer in vier jaar naar de stembus gaan.

Toch laat hij niets aan het toeval over. Terwijl interim-premier Yair Lapid zijn tijd op het internationale toneel ten volle benut, is Netanyahu bezig zijn achterban te versterken. Maar dat moet hij doen vanuit een luchtbel, letterlijk.

Israëls Shin Bet (het lokale equivalent van de FBI) is bezorgd dat jaren van campagne voeren door linkse en zelfs sommige rechtse partijen tegen Netanyahu persoonlijk, hem tot doelwit heeft gemaakt. Zijn tegenstanders hebben Netanyahu er onophoudelijk van beschuldigd een “fascist” en een “bedreiging voor de democratie” te zijn. Netanyahu heeft deze beschuldigingen vergeleken met het aanzetten tot geweld. De Shin Bet heeft niet zoveel gezegd, maar is blijkbaar bang dat iemand op hem zou kunnen schieten. Veiligheidsfunctionarissen hebben Netanyahu’s campagne laten weten dat hij zijn optredens achter beschermend glas moet doen.

BEHIND GLASS: Beelden van Netanyahu die de massa toespreekt vanuit een glazen bel zijn belachelijk gemaakt in de pers, ook al is de bedreiging voor zijn leven zeer reëel. (Foto: Tomer Neuberg / Flash90)

Welnu, hij maakt dagelijks veel stops, en het opzetten van zo’n apparaat zou waarschijnlijk langer duren dan zijn korte toespraak op elke locatie. In plaats daarvan bouwden Netanyahu en zijn team een mobiel podium achterop een grote vrachtwagen met beschermend glas aan één kant. Bij elke halte rijdt de vrachtwagen het terrein op, Netanyahu stapt in en spreekt de plaatselijke kiezers toe, waarna ze snel weer verder gaan.

Praktisch. Maar ook een beetje onnozel, ook al spreekt het wel van een zeer reële bedreiging van zijn leven.

Beelden van Netanyahu die de massa toespreekt vanuit een afgesloten luchtbel hebben de beschuldigingen van tegenstanders dat hij een elitair is en losstaat van het publiek, verder aangewakkerd.

Anderen hebben hem schertsend vergeleken met de “popmobiel”, het met glas afgesloten voertuig dat de paus gebruikt wanneer hij in het openbaar optreedt buiten het Vaticaan. Het helpt misschien niet dat Netanyahu’s team een al even dwaze naam voor hun voertuig heeft gekozen – de “Bibi-Ba” bus, wat zich laat vertalen als “Bibi komt eraan”.

Campagnecapriolen zijn een van Netanyahu’s visitekaartjes. Het heeft in het verleden voor hem gewerkt, en als de peilingen kloppen, lijkt het weer te werken.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox