Netanyahu aan VN-ambassadeurs: “UNRWA volledig geïnfiltreerd door Hamas”

De Israëlische premier vertelde acht ambassadeurs dat het tijd was om de hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen te vervangen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hamas, Gaza
Premier Benjamin Netanyahu ontvangt ambassadeurs van de Verenigde Naties in zijn kantoor in Jeruzalem, 31 januari 2024. Foto: Amos Ben-Gershom/GPO

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vertelde woensdag aan een delegatie van ambassadeurs van de Verenigde Naties dat de UNRWA volledig geïnfiltreerd is door Hamas.

De premier riep ook op om de VN-hulporganisatie te vervangen, omdat deze het Palestijnse “vluchtelingenprobleem” generaties lang in stand houdt en zo de Israëlisch-Palestijnse vrede verhindert.

Hij ontving de groep in zijn kantoor in Jeruzalem. De bezoekers kwamen uit Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Malta, Roemenië, Sierra Leone, Slovenië en Oekraïne. Ze werden vergezeld door de Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan, die hen voor het eerst sinds het bloedbad van Hamas op 7 oktober door het land leidde.

“Ik denk dat het tijd is dat de internationale gemeenschap en de Verenigde Naties zelf begrijpen dat de missie van UNRWA moet eindigen. De organisatie is zelfvoorzienend,” vertelde Netanyahu aan diplomaten.

“UNRWA is zelfvoorzienend, ook in haar wens om het Palestijnse vluchtelingenprobleem levend te houden. En we moeten andere VN-organisaties en andere hulporganisaties op de plaats van de UNRWA zetten als we het Gazaprobleem willen oplossen zoals we van plan zijn. Er zijn andere organisaties in de VN, er zijn andere organisaties in de wereld. Zij moeten de UNRWA vervangen,” vervolgde hij.

“UNRWA is volledig geïnfiltreerd door Hamas,” zei de premier. “Het heeft zichzelf in dienst gesteld van Hamas en zijn scholen en in vele andere dingen. Ik zeg dit met grote spijt, omdat we hadden gehoopt dat er een objectieve en constructieve instelling zou zijn die hulp zou bieden. Zo’n instelling hebben we vandaag nodig in Gaza. Maar UNRWA is niet die instelling. Het moet worden vervangen door een of meer organisaties die deze taak op zich nemen.

UNRWA kwam onder vuur te liggen nadat de New York Times op zondag meldde dat 12 personeelsleden betrokken waren bij het bloedbad van 7 oktober, waarbij terroristen van Hamas door het zuiden van Israël trokken en ongeveer 1.200 mensen, voornamelijk burgers, doodden.

De Wall Street Journal meldde later dat één op de tien UNRWA-medewerkers actief lid was van Hamas of de Palestijnse Islamitische Jihad of er banden mee had.

“Volgens onze informatie is ongeveer tien procent van de ongeveer 12.000 werknemers van de organisatie in de Gazastrook Hamas- of Islamitische Jihad-activisten, en nog eens 50 procent is eerstegraads familie van een Hamas-activist,” zei Eylon Levy, woordvoerder van het kantoor van de premier, op 30 januari.

Minstens 15 landen, waaronder de VS en het Verenigd Koninkrijk, hebben hun financiering van de organisatie stopgezet na de onthullingen. De VS is de grootste donor van UNRWA met 422 miljoen dollar tot 2023.

Ondanks de oproep van Israël om de UNRWA te vervangen, verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken eerder deze week dat het niet mogelijk is dat een andere organisatie de rol van de UNRWA overneemt.

Likud-parlementslid Nir Barkat heeft plannen nieuw leven ingeblazen om de UNRWA te verdrijven van al het Israëlische grondgebied, met inbegrip van Oost-Jeruzalem. De voormalige burgemeester van de Israëlische hoofdstad en andere Knessetleden hebben een wetsvoorstel ingediend om de VN-organisatie te verbieden.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox