‘Net zoals Abraham de valse afgoden verpletteren’

De Israëlische president ontvangt de minister van Buitenlandse Zaken van de VAE in Jeruzalem, waarmee het succes van de Abraham Akkoorden verder wordt aangetoond.

Door Aryeh Savir/TPS | | Onderwerpen: Verenigde Arabische Emiraten, Abraham Akkoorden
De Abraham Akkoorden zijn een groter succes dan de meeste mensen hadden durven dromen. Foto: Kobi Gideon / GPO

De Israëlische president Isaac Herzog en zijn vrouw Michal hebben donderdag in Jeruzalem een officiële lunch georganiseerd ter ere van de minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), sjeik Abdullah bin Zayed Al Nahyan. Hij is in de Joodse staat om te vieren dat het twee jaar geleden is dat de Abraham-Akkoorden werden ondertekend.

Sjeik Abdullah reist met een delegatie op hoog niveau van de VAE: Reem Bint Ebrahim Al Hashimy, minister van Internationale Samenwerking, en Noura bint Mohamed Al Kaabi, minister van Cultuur en Jeugd. Dit is zijn eerste bezoek aan Jeruzalem.

Bin Zayed ondertekende het gastenboek en overhandigde Herzog een brief van de president van de VAE, sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

“De wereld kijkt met ontzag en respect naar de Abraham Akkoorden en zegt dat er in veel opzichten een nieuw Midden-Oosten ontstaat en vooruitgaat,” zei Herzog.

“Dit is historisch, maar ik denk dat dit in vele opzichten een relatie is waarvan slechts weinigen hadden gedacht dat zij in twee jaar zo succesvol zou zijn,” voegde bin Zayed eraan toe.

In zijn openingswoorden verklaarde Herzog:

“Wij heten u welkom in ons huis als dromers die een droom zien uitkomen. Dit is een vreugdevol feest voor ons allen omdat het een paradigmaverschuiving in het Midden-Oosten markeert: van het klinken van nieuwe stemmen, van het schilderen van nieuwe horizonten voor onze kinderen en hun toekomst en een feest van leven en verandering. Tien of twintig jaar geleden, toen het traject in het Midden-Oosten beladen was met conflicten, had niemand zich een dergelijke visie van vreedzame samenwerking kunnen voorstellen, en veel minder de festiviteiten kunnen voorzien, waaronder die in deze zaal.

“Het is passend dat ons vriendschapsverdrag is genoemd naar onze gemeenschappelijke voorvader, Abraham. De Joodse interpretatie van de Bijbelse tekst, de Midrash, leert ons dat Abraham als kind de valse afgoden in het huis van zijn vader vernietigde. Net als Abraham slaan ook wij valse afgoden aan diggelen, d.w.z. wij slaan valse conventies aan diggelen, met een moker op verouderde overtuigingen die ons tegenhouden. Onze moedige vriendschap laat onze wereld zien dat een betere, andere, menselijkere wereld mogelijk is, net zoals Abraham dat deed.”

De Abraham Akkoorden, het vredesakkoord tussen Israël en de VAE, wordt beschouwd als een groot succes. De bilaterale goederenhandel tussen de twee landen voor de eerste zeven maanden van 2022 bereikte 1.407 miljard dollar, vergeleken met 1.221 miljard dollar voor heel 2021.

De twee landen hebben meerdere verdragen en samenwerkingsovereenkomsten ondertekend over een breed en divers scala aan onderwerpen.

Sinds de ondertekening van de Abraham Akkoorden hebben Israëlische defensie- en IDF-functionarissen ongeveer 150 ontmoetingen gehad met hun tegenhangers in Arabische landen in de regio, Jordanië en Egypte niet meegerekend. Dit resulteerde in meer dan 3 miljard dollar aan defensieaankooptransacties.

De Abraham Akkoorden, die in september 2020 werden ondertekend, brachten diplomatieke betrekkingen tot stand tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, en kort daarna met Soedan en Marokko. De Abraham Akkoorden zijn het eerste pact tussen een Arabisch land en Israël in 25 jaar. Naar verwachting zal het leiden tot soortgelijke overeenkomsten met andere Arabische landen, mogelijk Oman of Saoedi-Arabië.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox