LedenNee, Sir! De rol van de Palestijnse moefti in de Holocaust is niet te verwaarlozen.

In Israël is er momenteel een discussie gaande over de rol van de Moefti Haj Amin al-Husseini, de stichter van de Palestijnse nationalistische beweging, in de Holocaust.

Door Edy Cohen | | Onderwerpen: Arabische wereld, Holocaust, Yad Vashem
De gevreesde "Poort des Doods" in Auschwitz-Birkenau. Foto: Yossi Zeliger / Flash90

Dit debat is politiek geworden. Het begon allemaal met het bericht dat Yad Vashem de beroemde foto van de moefti met Hitler uit de vitrine van het Yad Vashem Museum heeft verwijderd. Yad Vashem beweert dat de rol van de moefti marginaal en verwaarloosbaar was in de Holocaust. Yad Vashem-voorzitter Dani Dayan weigert de foto te tonen waarop de moefti te zien is met Hitler. Om dit besluit te rechtvaardigen, beweert hij dat de rol van de moefti te verwaarlozen was en verklaart hij dat hij weigert een propaganda-instrument te zijn.

Laten we ons geschiedenis-“huiswerk” doen in deze zaak

De afgelopen jaren heb ik een boek geschreven op basis van persoonlijk onderzoek van de Arabischtalige documenten uit het moefti -archief, uit de jaren dat hij in Duitsland was. In dit archief werden de meeste van zijn daden tegen het Joodse volk blootgelegd. De titel van het boek is “The Mufti and the Jews: The Involvement of Haj Amin al-Husseini in the Holocaust and his War...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie