Nabestaanden klagen UNRWA USA aan voor financieren Hamas-terrorisme

Aanklagers eisen schadevergoeding en een verklaring dat UNRWA USA haar wettelijke verplichtingen onder federale antiterrorismewetten heeft geschonden.

Door Etgar Lefkovits | | Onderwerpen: Verenigde Naties
Het gebouw van de Organisatie van de Verenigde Naties voor Hulpverlening aan Palestijnse Vluchtelingen in het Nabije Oosten (UNRWA) in Rafah in het zuiden van de Gazastrook op 26 juli 2018. Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90.

In een Amerikaanse arrondissementsrechtbank is een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse fondsenwervende tak van UNRWA. Het is de eerste directe rechtszaak tegen de Palestijnse VN-vluchtelingenorganisatie voor haar rol in het bloedbad van Hamas op 7 oktober.

De rechtszaak namens een groep overlevenden komt midden in een diplomatieke rel over de toekomst van de organisatie na onthullingen over haar banden met terrorisme en op een moment dat Canada en Zweden zich hebben aangesloten bij de EU in het opheffen van een financieringsstop voor UNRWA die eind januari door bijna 20 staten werd opgelegd.

De federale rechtszaak werd vrijdag aangespannen in het Amerikaanse District Court voor het District of Delaware door het National Jewish Advocacy Center, Inc (NJAC) tegen UNRWA USA, een 501(c)(3) liefdadigheidsinstelling die de grootste particuliere donor is van UNRWA in de Verenigde Staten, zo blijkt uit rechtbankdocumenten.

De rechtszaak beschrijft hoe UNRWA USA, die tot nu toe $3,8 miljoen heeft gedoneerd aan de VN-organisatie, “terrorisme substantieel heeft gesteund door bewust, actief en systematisch haar ‘liefdadigheidsinstelling’ te gebruiken om een programma uit te voeren voor het financieren van terrorisme in strijd met de Amerikaanse wet”.

De rechtszaak, die vijf maanden na het bloedbad van 7 oktober dat de oorlog tegen Hamas in Gaza ontketende, werd aangespannen, is gebaseerd op steeds meer bewijsmateriaal dat Palestijnse UNRWA-medewerkers rechtstreeks betrekt bij de aanval en toestaat dat hun faciliteiten worden gebruikt als commando- en controlecentra van Hamas.

“Deze zaak had al veel eerder moeten plaatsvinden,” zegt David Finger van Finger & Slanina, een advocatenkantoor in Delaware. “Delaware mag niet tolereren dat zijn bedrijven worden gebruikt om geweld, terreur en wreedheid te ondersteunen.”

Onder de eisers bevinden zich overlevenden van de aanval, waarbij 1.200 mensen, voornamelijk burgers, werden vermoord, familieleden van slachtoffers van het bloedbad en ontheemde families wiens huizen werden verwoest tijdens de Hamas aanval. Ze eisen een niet nader genoemd bedrag aan schadevergoeding en een verklaring dat UNRWA USA haar wettelijke verplichtingen onder federale antiterrorismewetten heeft geschonden.

“Het is een schande dat UNRWA immuniteit heeft gekregen, waardoor het straffeloos kan handelen,” zei David Schoen, advocaat voor de aanklagers. “Deze zaak is cruciaal voor de inspanningen om enige mate van gerechtigheid te brengen aan deze slachtoffers door het afsnijden van een financieringsbron – hopelijk een belangrijke eerste stap in de richting van het afschaffen van UNRWA.”

“De financiering van terrorisme door niet-gouvernementele organisaties onder het mom van filantropie en altruïsme is een bijzonder schadelijke vorm van materiële steun,” zei Ben Schlager, Senior Counsel bij Goldfeder & Terry.

“UNRWA USA en de hele wereld zijn al lang op de hoogte van de belangrijke banden tussen UNRWA en Hamas, en het moedwillig ontkennen van die banden is geen verdediging tegen aansprakelijkheid onder onze antiterrorismewetten.”

Een woordvoerster van UNRWA reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar op de rechtszaak.

Explosief inlichtingenrapport

Uit een rapport van de Israëlische inlichtingendienst dat met de VS en andere regeringen werd gedeeld, bleek dat tientallen UNRWA-medewerkers actief betrokken waren bij de Hamas-aanval van 7 oktober en dat ongeveer 10% van de 13.000 medewerkers van de organisatie in Gaza lid is van Hamas. De onthullingen leidden ertoe dat verschillende landen, met name de Verenigde Staten en Duitsland, de grootste donoren van UNRWA, hun bijdragen aan de organisatie opschortten voor een totaalbedrag van 438 miljoen dollar, meer dan de helft van de verwachte financiering voor dit jaar.

In reactie hierop verklaarde het Israëlische leger afgelopen maandag dat de VN-hulporganisatie in Gaza meer dan 450 “militairen” van Hamas en andere terroristische groeperingen in dienst heeft.

“UNRWA is een onafscheidelijke arm van Hamas geworden en een systematische broedplaats voor haat, ophitsing en terreur,” zei Arsen Ostrovsky, uitvoerend directeur van het International Legal Forum, dat samen met het National Jewish Advocacy Centre aan de zaak werkt.

“Als hun belangrijkste niet-gouvernementele fondsenwervingsplatform in de Verenigde Staten, moet UNRWA USA verantwoordelijk worden gehouden voor het steunen van de massamoord, verkrachting en ontvoeringen door Hamas op 7 oktober.”

Mark Goldfeder, directeur van het National Jewish Advocacy Center, zei: “Goede doelen doen over het algemeen goed werk, daarom blijven ze vaak onder de radar. Maar in sommige zeer zeldzame gevallen is een zogenaamd ‘goed doel’ eigenlijk een dekmantel voor het financieren van een internationaal terroristisch complot dat duizenden onschuldige mensen doodt. Deze zaak is één van die zeldzame gevallen, en deze zogenaamde liefdadigheidsinstelling – UNRWA USA – moet verantwoordelijk worden gehouden.”

Een aparte rechtszaak die vorige week werd aangespannen in het Amerikaanse District Court voor het District of Columbia, gericht tegen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en ambtenaren van het State Department, roept op tot de permanente stopzetting van de Amerikaanse financiering van UNRWA. Wetgeving van het Congres verbiedt de verlenging van dergelijke financiering.

Canada en Zweden sluiten zich aan bij EU in opheffen bevriezing financiering

Canada en Zweden sloten zich vrijdag aan bij de EU om de bevriezing van de financiering voor UNRWA op te heffen. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde dit onmiddellijk en vreesde een sneeuwbaleffect van de beslissing van de EU.

“De besluiten van Canada en Zweden om de financiering van de UNRWA te herstellen – nadat ze informatie hadden ontvangen over het personeel van de organisatie dat betrokken was bij het bloedbad van 7 oktober en voordat het werk van de onderzoeksinstanties was afgerond en hun bevindingen waren gepubliceerd – is een ernstige vergissing die een stilzwijgende goedkeuring en steun van de regeringen van Canada en Zweden inhoudt om de betrokkenheid van het personeel van de UNRWA bij terroristische activiteiten te negeren,” zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een zeldzame verklaring op zaterdagavond.

Het ministerie voegde eraan toe dat de hernieuwde financiering niets zou veranderen aan het feit dat UNRWA “geen deel zal uitmaken van de oplossing” in Gaza.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox