LedenIsraëlische VN-ambassadeur: “UNRWA moet worden ontbonden”

Phillipe Lazzarini, het hoofd van de UN Relief and Works Agency, vertelde verslaggevers dat “veel” van de 16 landen die de hulp hebben opgeschort “graag terug willen komen”.

Door Mike Wagenheim | | Onderwerpen: Verenigde Naties, Hamas, Gazastrook
Philippe Lazzarini, commissaris-generaal van de Organisatie van de Verenigde Naties voor Hulpverlening aan Palestijnse Vluchtelingen in het Nabije Oosten (UNRWA), brieft verslaggevers op het hoofdkantoor van de VN in New York City op 4 maart 2024. Foto: Mark Garten / U.N. photo

Het hoofd van de door schandalen geteisterde Palestijnse vluchtelingenorganisatie UNRWA vertelde de Algemene Vergadering van de VN dat zijn hulporganisatie “klaar” was nadat de Verenigde Staten en andere landen de financiering hadden opgeschort in afwachting van een onderzoek naar de banden van UNRWA-personeel met Hamas. De Israëlische gezant bij de wereldorganisatie zei tegen UNRWA: “Vaarwel”.

“Na alle onthullingen over UNRWA is het heel duidelijk,” vertelde Gilad Erdan, ambassadeur van Israël bij de Verenigde Naties, maandag aan de Algemene Vergadering. “UNRWA zal nooit meer in Gaza opereren zoals vóór 7 oktober. Haar rol in Gaza is voorbij en ze moet onmiddellijk worden vervangen. Ze moet worden ontfinancierd en ontbonden.”

Phillipe Lazzarini, commissaris-generaal van UNRWA, vertelde de spoedzitting van de Algemene Vergadering dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu “openlijk” had verklaard “dat UNRWA geen deel zal uitmaken van het naoorlogse Gaza”.

“Een deel van deze campagne is om donoren te overspoelen met verkeerde informatie om het wantrouwen aan te wakkeren en de reputatie van de organisatie te schaden,” zei Lazzarini. Hij voegde eraan...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie