Mossad: Hamas wil tijdens Ramadan escalatie uitlokken

Het hoofd van de Israëlische inlichtingendienst had vrijdag een ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot om een staakt-het-vuren rond de gijzelneming te bereiken.

Door Joshua Marks | | Onderwerpen: Hamas
Palestijnen houden een vlag van Hamas vast tijdens een demonstratie tegen terrorisme op de Tempelberg in de Oude Stad van Jeruzalem op 27 januari 2023. Foto: Jamal Awad/Flash90.

Hamas probeert een regionale escalatie uit te lokken tijdens de islamitische vastenmaand Ramadan. Dit staat in een gezamenlijke verklaring van de Israëlische geheime dienst Mossad en het kabinet van de premier, die zaterdag werd gepubliceerd.

Mossad-chef David Barnea had vrijdag een ontmoeting met CIA-directeur William Burns in Amman, Jordanië. De verklaring beschrijft de ontmoeting als onderdeel van de “niet aflatende” inspanningen om de 134 Israëli’s te bevrijden die nog steeds gevangen worden gehouden door Hamas.

“Benadrukt moet worden dat de contacten en samenwerking met bemiddelaars zullen worden voortgezet om de gaten te dichten en overeenkomsten te bevorderen,” concludeerde de verklaring.

De Amerikaanse president Joe Biden had Burns naar het Midden-Oosten gestuurd om te proberen op het laatste moment een akkoord te bereiken voor het begin van de islamitische feestdag die een maand duurt op zondagavond. De CIA-chef was in Caïro en Doha om de andere twee bemiddelaars te ontmoeten.

Burns zal tijdens zijn diplomatieke rondreis door de regio naar verwachting geen bezoek brengen aan Israël, omdat hij maandag tijdens de jaarlijkse hoorzitting over wereldwijde bedreigingen zal getuigen voor de Amerikaanse Senaatscommissie voor Inlichtingen.

De regering Biden heeft aangedrongen op een zes weken durende pauze in de gevechten in de hoop dat het tijdelijke staakt-het-vuren zou kunnen voortduren. Jeruzalem heeft de voorwaarden van Hamas, waaronder het beëindigen van de oorlog en de terugtrekking van het Israëlische leger uit Gaza, echter herhaaldelijk “krankzinnig” genoemd.

“We hebben onvermoeibaar gewerkt aan een onmiddellijk staakt-het-vuren dat minstens zes weken zou duren. Dit zou het mogelijk maken om de gijzelaars naar huis te brengen, de ondraaglijke humanitaire crisis te verlichten en toe te werken naar iets permanents,” zei Biden in zijn State of the Union toespraak op 7 maart.

De Amerikaanse president kondigde ook de oprichting aan van een tijdelijke zeehaven zodat humanitaire hulp Gaza kan bereiken.

In de afgelopen maanden zijn Amerikaanse, Egyptische, Israëlische en Qatarese bemiddelaars bijeengekomen in Caïro, Doha en Parijs om te onderhandelen over een staakt-het-vuren, maar zonder succes.

Hamas heeft zijn plannen voor de Ramadan al enkele weken duidelijk gemaakt.

Ismail Haniyeh, de in Doha gevestigde leider van de politieke vleugel van Hamas, riep vorige maand de door Iran geleide “Verzetsas” op om zijn aanvallen op Israël tijdens de feestdag op te voeren en riep op tot een “brede en internationale beweging om een einde te maken aan de belegering van de Al-Aqsa moskee” in Jeruzalem.

“Elke flexibiliteit in de onderhandelingen uit bezorgdheid om het bloed van ons volk zal worden gecompenseerd door de bereidheid om het te verdedigen,” zei Haniyeh, verwijzend naar de lopende staakt-het-vuren gesprekken.

De “as van verzet” omvat Hamas, Hezbollah, de Palestijnse Islamitische Jihad, de Houthi’s en andere door Iran gesteunde terreurgroepen in het Midden-Oosten.

De terroristenleider riep ook de Palestijnen in Jeruzalem, Judea en Samaria op om de Al-Aqsa moskee op de Tempelberg te bestormen op de eerste dag van de Ramadan.

De opmerkingen van Haniyeh kwamen een dag nadat de Israëlische minister van Defensie Yoav Galant waarschuwde dat terreurgroepen meer gewelddadige aanvallen op de Joodse staat aan het plannen waren tijdens de Ramadan.

“Het belangrijkste doel van Hamas is om de Ramadan, die zich richt op de Tempelberg en Jeruzalem, te veranderen in de tweede fase van zijn plan, dat begon op 7 oktober. Dit is het hoofddoel van Hamas, dat gesteund wordt door Iran en Hezbollah,” zei Galant.

“We mogen Hamas niet geven wat het aan het begin van de oorlog niet lukte, namelijk ‘eenheid van de fronten’,” voegde hij eraan toe, doelend op de pogingen van de terreurgroep om een oorlog met meerdere fronten te ontketenen.

Vorige week gaf de Nationale Veiligheidsraad van Israël een reiswaarschuwing uit voor zijn burgers tijdens de Ramadan.

Verwijzend naar de toenemende oproepen voor terroristische aanslagen, riep de Nationale Veiligheidsraad reizigers op om “verantwoordelijkheid te nemen” en reisadvies op te volgen.

“Moslimterroristische organisaties zien de ramadan als een gelegenheid voor terroristische aanslagen en gewelddaden. Oproepen en oproepen door elementen van de radicale islam (met een focus op wereldwijde jihad-organisaties zoals Islamitische Staat en Al-Qaeda) om aanslagen te plegen nemen toe in deze periode,” aldus de verklaring.

De Nationale Veiligheidsraad verwacht dat terroristische organisaties de oorlog en de spanningen rond de Tempelberg en de Al-Aqsa Moskee in Jeruzalem zullen uitbuiten om aanslagen te plegen tegen Israëlische en Westerse belangen in het buitenland.

Hij benadrukte dat de reiswaarschuwing voor de Ramadan niet was aangescherpt, maar wees erop dat het publiek voorzichtigheid en beoordelingsvermogen moet betrachten.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox